%27Tientallen+soorten+ontbreken+op+exoten%2Dlijst%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Tientallen soorten ontbreken op exoten-lijst'

De Europese Commissie wil 37 exotische dier- en plantensoorten aanwijzen als soorten die in de Europese Unie aangepakt moeten worden.

Veel te weinig, aldus het platform Stop invasieve exoten waar diverse organisaties zijn aangesloten. Zij stellen dat er naast de aangewezen soorten nog vele tientallen zijn die grote schade voor natuur, waterbeheer en gezondheid veroorzaken.

'Dit is een aanfluiting', aldus Wilfred Reinhold van het platform. 'Het ziet ernaar uit dat de Commissie de oren heeft laten hangen naar de bedrijven en organisaties die belang hebben bij het voortduren van de huidige situatie, in plaats van de bescherming van natuur, waterbeheer en gezondheid serieus te nemen.'

Verordening

Begin dit jaar is een Europese verordening in werking getreden, op basis waarvan alle lidstaten stevige maatregelen moeten gaan nemen tegen de invoer, het bezitten en de verspreiding van schadelijke uitheemse planten- en diersoorten. Het wachten was nog op de lijst met soorten waarvoor deze aanpak geldt.

De verwachtingen waren hooggespannen, want een eerder voorstel om het aantal soorten tot maximaal 50 te beperken kreeg van alle kanten veel kritiek en werd uiteindelijk door de Europese Commissie geschrapt. De Commissie heeft daarom nu een lijst met 37 soorten vastgesteld.

Schadelijk

Reinhold: 'Een Nederlands expertpanel heeft deze zomer ten behoeve van het opstellen van de Europese lijst aangegeven dat 90 soorten daarvoor in ieder geval in aanmerking komen, en dat er nog 65 soorten onderzocht zouden moeten worden. Tientallen schadelijke soorten ontbreken in de lijst van de Commissie.'

Daaronder onder meer de Japanse duizendknoop, Reuzenberenklauw, Reuzenbalsemien, Alsemambrosia (ofwel de Hooikoortsplant), Amerikaanse vogelkers, hemelboom, dwergmispel, rimpelroos, watercrassula, Amerikaanse nerts, Muskusrat, Nijlgans, Indische gans, Grote Canadese gans, Halsbandparkiet, Chinese modderkruiper, Calicotrivierkreeft, Roestige kreeft, Amerikaanse en Russische rattenslangen, Kousebandslangen, Klauwkikker, Argentijnse mier, Amfibieschimmel en Salamanderschimmel.

Verontwaardigd

Ook organisaties buiten Nederland zijn verontwaardigd, stelt Reinhold. In The Guardian zegt Ariel Brunner van de internationale vogelbeschermingsorganisatie Birdlife International dat het minimalistische voorstel de indruk wekt dat wetenschappelijke inzichten opzij zijn gezet voor kortzichtige economische belangen.

Hierdoor bestaat het risico dat Europa zich openstelt voor nieuwe invasies van exotische planten en dieren die de inheemse biodiversiteit wegvagen en enorme kosten met zich meebrengen, aldus Brunner.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer