Natuurorganisaties+betreuren+exotenlijst
Nieuws
© CLM

Natuurorganisaties betreuren exotenlijst

Het Wereld Natuur Fonds, het Europees Milieubureau (onder meer Natuurmonumenten) en andere organisaties zijn zwaar teleurgesteld over de lijst met invasieve exoten die de Europese Commissie heeft opgesteld.

Op de lijst ontbreken veel problematische en wijdverspreide exotische plant- en diersoorten, evenals soorten die op het punt staan zich in Europa te vestigen. De organisaties hebben de Commissie een brandbrief gezonden, in verband de vaststelling van de lijst op 4 november.

De Europese exotenlijst is essentieel voor de uitvoering van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten, die begin dit jaar van kracht is. Voor de soorten op lijst geldt dat alle lidstaten daar maatregelen voor moeten nemen: preventie van invoer, handel en bezit, en eliminatie of beheersing van populaties. Voor soorten die niet op de lijst staan, gelden die verplichtingen niet.

Lijst

Dat er 37 soorten op de lijst staan, stelt de natuur- en dierenbeschermingorganisaties zeer teleur. De Commissie neemt haar politieke en wettelijke verantwoordelijkheid om een groot en globaal probleem aan te pakken niet serieus, aldus de organisaties.

Met zo'n korte lijst wordt het doel van de Verordening niet bereikt. Dat doel is het voorkomen dan wel minimaliseren van schadelijke effecten van invasieve exoten op de biodiversiteit in Europa.

Minder soorten

Ook wijzen zij er op dat in het concept van de Verordening een maximum van 50 soorten was gesteld, en dat het Europees Parlement en de Europese Commissie dat maximum hebben geschrapt na kritiek vanuit beschermingsorganisaties en wetenschappers. Al die inspanningen lijken vergeefs, nu er minder dan 50 soorten worden aangewezen.

Vele problematische en veel voorkomende soorten ontbreken op de lijst, en schadelijke exoten die in zee voorkomen zijn zelfs helemaal afwezig.

De lijst bevat bovendien vrijwel alleen soorten die al in Europa voorkomen, terwijl preventie van import het meest effectief is voor schadelijke soorten die op het punt staan om zich hier te vestigen.

Er waren naast de 37 aangewezen soorten nog 26 soorten met risicobeoordelingen die aan de eisen voldeden, zoals Alsemambrosia (ofwel de Hooikoortsplant), Watercrassula, Japanse duizendknoop, Reuzenberenklauw, Gestreept stinkdier, Monniksparkiet, Halsbandparkiet, Roestige Kreeft, Jenkins' waterhoorn en Geaderde stekelhoorn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer