Europese+Unie%3A+natuur+moet+beter
Nieuws
© Natuurmonuten

Europese Unie: natuur moet beter

De lidstaten van de Europese Unie moeten beter hun best doen om biodiversiteitsverlies te stoppen. Dit is de conclusie van de tussentijdse evaluatie van de EU-biodiversiteitsstrategie om de achteruitgang van ecosystemen uiterlijk in 2020 te stoppen.

'Wij kunnen veel lessen trekken uit dit verslag: er is vooruitgang geboekt en er zijn goede voorbeelden om na te volgen, maar er moet nog veel meer worden gedaan om tekortkomingen te verhelpen en onze doelstellingen inzake biodiversiteit tegen 2020 te halen', concludeert Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, Karmenu Vella.

Uit de evaluatie blijkt dat de implementatie van de bestaande EU-natuurwetgeving in de lidstaten beter moet. Er worden geen namen van lidstaten genoemd.

Maatregelen

De Europese Commissie neemt twee maatregelen die bijdragen aan de EU-biodiversiteitsstrategie. Zo is een nieuwe EU-verordening in werking getreden om de verspreiding van invasieve uitheemse soorten tegen te gaan.

Daarnaast komt de Commissie met een plan voor groene infrastructuur, waarbij het verbeteren van de kwaliteit van de flora en fauna.

Domeinen

De biodiversiteitsstrategie van de Europese Unie houdt zich met zes domeinen bezig: de volledige implementatie van EU-natuurwetgeving, de handhaving en het herstel van ecosystemen en ecosysteemdiensten, duurzamere landbouw, bosbouw en visserij, strengere controles op invasieve uitheemse soorten en een grotere EU-bijdrage aan het keren van biodiversiteitsverlies op mondiaal niveau.

De maatregelen hebben mogelijk gevolgen voor decentrale overheden, zoals provincies die het Natura 2000-beleid uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer