Henk Kamp: positief beeld economie

Hoewel de economische groei van 0,1 procent wat gematigder doorzet dan verwacht, is het onderliggende economische beeld positief. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Henk+Kamp%3A+positief+beeld+economie
© NVT

Met die woorden reageert Kamp op de kwartaalcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde.

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2015 met 0,1 procent. Vergeleken met het derde kwartaal in 2014 groeide de economie met 1,9 procent.

Banengroei

Voor het zesde kwartaal op rij laat de economie positieve groeicijfers zien. Ook is er voor het zesde kwartaal op rij sprake van banengroei, blijkt uit de CBS-cijfers.

'Die cijfers geven wederom aan dat de groei van onze economie breed gedragen is: consumenten geven meer uit, bedrijven investeren meer en de export blijft toenemen', geeft Kamp aan.

Verwachtingen

De omvang van onze economie is volgens de minister nu groter dan voor de crisis en consumenten en ondernemers hebben positieve verwachtingen voor 2016.

'Ik verwacht dan ook verdere groei de komende tijd. Dat de groei afgelopen kwartaal wat trager gaat dan verwacht, is geen reden tot zorgen, wel reden tot waakzaamheid. We krijgen het niet voor niets.'

Omliggende landen

Een van de risico's is vertraging van de economische groei in de landen om ons heen. 'Als handelsland is Nederland daar gevoelig voor', weet Kamp.

'Ook het CBS wijst deze ontwikkeling aan als een van de oorzaken dat er het afgelopen kwartaal sprake was van een gematigde groei van 0,1 procent.'

Invoer en uitvoer

De invoer van goederen en diensten groeide harder dan de uitvoer ervan naar de landen om ons heen. Hierdoor droeg het saldo van export en import negatief bij aan de economische groei.

'Het kabinet werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat Nederlandse bedrijven nieuwe buitenlandse afzetmarkten vinden voor hun producten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer