Nederlandse economie in concurrerende top 5

Nederland stijgt dit jaar van de achtste naar de vijfde plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst van het Global Competitiveness Report, opgesteld door het World Economic Forum.

Nederlandse+economie+in+concurrerende+top+5
© Nieuwe Oogst

De nummer 1 is Zwitserland, gevolgd door Singapore, de Verenigde Staten en Duitsland. De lijst bestaat uit 144 landen.

Volgens de onderzoekers is de stijging te danken aan het 'excellente onderwijssysteem, de efficiënte infrastructuur, de betrouwbare overheid en een blijvende focus op innovatie'.

De top 5-positie toont volgens hen aan dat Nederland een van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld is, met concurrerende en open markten.

IJzersterke uitgangspositie

Dit rapport laat volgens minister Henk Kamp (EZ) zien dat er veel is om trots op te zijn in Nederland. 'Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie.'

In het belang van werkgelegenheid en economische groei is het nu zaak deze positie verder uit te bouwen. 'Wie weet wat er dan volgend jaar mogelijk is.'

Uitdagingen

Het rapport is echter ook duidelijk in de uitdagingen die Nederland aan moet gaan om ervoor te zorgen dat ons land ook in de toekomst in de top 5 blijft.

'Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten voor het concurrentievermogen van Nederland door het creëren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers', verzekert de minister.

Lastenverlichting

Dat gebeurt onder meer door de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro, geeft Kamp aan. 'Maar ook door de aanvullende financiële maatregelen.'

Daarmee worden naar verwachting in de komende jaren enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening voor het midden- en kleinbedrijf mogelijk gemaakt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer