Rabo: binnenlandse besteding stuwt groei

De Nederlandse economie groeit in 2015 en 2016 met 2 procent, geeft econoom Björn Giesbergen van de Rabobank aan. 'We verwachten dat de particuliere consumptie in beide jaren met 1,5 procent toeneemt.'

Rabo%3A+binnenlandse+besteding+stuwt+groei
© Nieuwe Oogst

De totale groei is iets meer dan eerder werd verwacht, dankzij een sterkere toename van de binnenlandse bestedingen. 'Zowel de consumptie als de investeringen laten een stijging zien'.

Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het herstel van de woningmarkt. Door hogere woninginvesteringen profiteren onder meer de bouw en de detailhandel.

Wereldeconomie

Tegenover de hogere economische groei in ons land staat een terugvallende groei van de wereldeconomie, vooral door tegenvallende prestaties van de Chinese, Amerikaanse en Britse economie begin dit jaar.

Geopolitieke spanningen (Oekraïne, Midden-Oosten) en de situatie rond Griekenland blijven risico's vormen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun dinsdag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

Binnenlandse bestedingen

Naast de export leveren in 2015 en 2016 de binnenlandse bestedingen een bijdrage aan de economische groei. De lage inflatie en de stijging van de lonen zorgen voor een toename van de koopkracht, geeft Giesbergen aan.

'Voor 2016 voorzien we een lagere groei van de reële lonen, doordat de inflatie weer oploopt. Dat de particuliere consumptie ook in 2016 toeneemt, komt doordat huishoudens steeds meer uit de spaarstand komen en de werkgelegenheid groeit.'

Groeiverwachtingen

Die positieve groeiverwachtingen hebben plaats tegen de achtergrond van een relatief zwak groeiende wereldeconomie, weet Giesbergen. 'De economische groei in de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk viel in het eerste kwartaal van dit jaar terug.'

Hoewel deze economieën in de rest van het jaar naar verwachting aansterken, zal dit zwakke eerste kwartaal niet helemaal goed worden gemaakt. 'Opvallend genoeg presteert de economie van de eurozone wel goed en zet het herstel in 2015 en 2016 door.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer