Aanpassing+berekening+BEX+voor+balen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aanpassing berekening BEX voor balen

Wageningen UR Livestock Research en BLGG hebben een verbeterde methode voor de inschatting van de partijgrootte van vierkante en ronde kuilbalen gemaakt.

Beide instellingen deden onderzoek naar de mogelijkheden om de partijmetingen ten bate van de Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) en Kringloopwijzer nauwkeuriger te maken.

De nieuwe berekening mag vanaf dit jaar worden toegepast en is opgenomen in het handboek melkveehouderij. In de BEX wordt hiernaar verwezen.

Opgemeten en bemonsterd

Voor het onderzoek zijn in 2013 ruim honderd graskuilen, vijftig maïskuilen en honderd balen tijdens de oogst in hun geheel gewogen en vervolgens opgemeten en bemonsterd.

Uit het onderzoek bleek dat naast het gehalte aan droge stof (ds) ook ruwe celstof (rc) duidelijk invloed heeft op de dichtheid van ronde en vierkant kuilbalen. Hoe hoger het gehalte aan ruwe celstof, des te slechter is het materiaal te verdichten.

Partijgrootte

De nieuwe berekening van de dichtheid geeft een aanzienlijk betere inschatting van de partijgrootte. Voorheen werd er een vaste waarde voor de dichtheid van ronde en vierkante balen gebruikt van 185 respectievelijk 195 kilo droge stof per kuub.

In de praktijk varieerde de dichtheid van de balen tussen de 125 en 285 kilo. Deze variatie wordt met de nieuwe berekening beter meegenomen.

Niet haalbaar

Omdat er voor de berekening van de partijgrootte zowel via directe metingen als via een nieuw rekenmodel geen verbetering ten opzichte van de huidige methode haalbaar blijkt te zijn, is besloten de werkwijze bij de gras- en maïskuilen niet aan te passen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer