Limburgse boer krijgt behandelbedrag terug

Provincie Limburg betaalt het behandelbedrag, dat boeren moeten betalen wanneer zij wildschade aanmelden voor vergoeding, per direct terug. Het is daarmee de eerste Nederlandse provincie die behandelbedragen terugbetaalt.

Limburgse+boer+krijgt+behandelbedrag+terug
© Provincie Noord-Brabant

Die toezegging deed gedeputeerde Patrick van der Broeck vrijdag tijdens de Statencommissievergadering voor Ruimte, Natuur en Landbouw. Dat betekent dat alle boeren die een schademelding indienen, het behandelbedrag van 300 euro terugkrijgen.

Dat vindt de LLTB een goede zaak. 'Dit besluit doet me deugd, want het is natuurlijk ridicuul dat agrariërs moeten betalen voor het in behandeling nemen van wildschade', verklaart LLTB-bestuurslid Pieter van Melick.

Afschaffen

Van der Broeck streeft er tevens naar met terugwerkende kracht behandelbedragen terug te betalen. Ook wil de gedeputeerde het gemakkelijker maken om schade te melden. Hoe dit er concreet uit gaat zien, wordt bekend als de plannen worden uitgewerkt.

De gedeputeerde gaf eerder aan het behandelbedrag helemaal af te schaffen zodra hij daar de kans voor krijgt. 'Zodra de nieuwe natuurwet er ligt, ik verwacht in het voorjaar van 2016, heb ik de mogelijkheid dit te doen.'

Beheersplan

De gedeputeerde gaf ook aan dat hij alleen nog nieuwe wilde diersoorten wil uitzetten in Limburg, als daar een goedgekeurd beheersplan voor is.

'De LLTB pleit al lang voor goede beheersplannen voor diersoorten. Goed dat de provincie zich bij het LLTB-standpunt aansluit en nu inziet dat beheersplannen noodzakelijk zijn', stelt Van Melick.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer