LTO Noord: hek om Drents-Friese Wold

LTO Noord wil een raster om het hele Drents-Friese Wold als zich daar groot wild vestigt. Volgens de organisatie is de kans op aanzienlijke wildschade door damherten, edelherten en wilde zwijnen in het natuurgebied dan reëel.

LTO+Noord%3A+hek+om+Drents%2DFriese+Wold
© NVT

LTO Noord Drenthe legt zich niet neer bij het standpunt van provincie Drenthe en de natuurorganisaties. Die willen alleen wildkerende rasters aanleggen op trajecten waar gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan.

Voorbeelden zijn langs de N381 of bij schadegevoelige bedrijven en teelten. Daarnaast worden schades ook vergoed.

Schaderegeling

Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe ziet die insteek niet zitten.

'Een schaderegeling is belangrijk, maar een gedegen afrastering is de enige kans om schades te voorkomen. Het gebied waar het om gaat, is ook niet extreem groot. En doe je het niet, dan gaat het een keer goed mis.'

Obstakels

De LTO Noord-bestuurder begrijpt dat de natuurorganisaties en de provincie Drenthe in het kader van de aantrekkelijkheid van het Drents-Friese Wold zo min mogelijk obstakels willen voor het groot wild.

'Een enkel reetje op een perceel grasland is niet erg. Maar dit zijn grote dieren, die kun je niet in hoog salderend gewas hebben', weet Steenbergen.

Afrastering

In de voorlopige faunaverkenning zegt provincie Drenthe dat naast beperkte afrastering op gevoelige plaatsen ook populatiebeheer wordt toegepast om de aantallen dieren binnen bepaalde grenzen te houden.

'Daarnaast wordt in het gebied een rustige kern aangewezen die als magneet kan werken voor het wild.'

Rapportage

Het definitieve besluit over hoe het wildbeheer er precies uit komt te zien, is overigens nog niet genomen. Dat hangt af van de Soorten Effect Rapportage die momenteel wordt uitgevoerd.

LTO Noord heeft zitting in de werkgroep die dat begeleidt en zal daar blijven pleiten voor volledige afrastering, verzekert Steenbergen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer