Eindelijk betere forfaits voor champost

Het ziet er naar uit dat de champignonsector vanaf komend jaar kan werken met meer reële en beter werkbare forfaits voor champost. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft de nieuwe normen bekend gemaakt.

Eindelijk+betere+forfaits+voor+champost
© JOs Thelosen

In champost, de voedingsbodem voor de champignonteelt, is dierlijke mest verwerkt. Daarom geldt het product bij afvoer van het paddenstoelenbedrijf als dierlijke mest.

Uitvoeringsregeling

In de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is nu nog als standaard opgenomen dat een ton champost 8,2 kilo stikstof en 4,4 kilo fosfaat bevat. Dijksma wil dat veranderen in 6,7 kilo stikstof en 3,6 kilo fosfaat.

De gescheiden champost, waar het compostsubstraat is gescheiden van het laagje dekaarde, kent nu nog geen eigen forfait. Dat gaat veranderen. Dijksma stelt 7,1 kilo stikstof en 4,1 kilo fosfaat per ton champost voor.

Reageren op ontwerp

De nieuwe forfaits staan in een ontwerpwijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Die is in de Staatscourant gepubliceerd, belanghebbenden kunnen er komende tijd op reageren.

LTO Nederland is heel blij dat het nu zover is. Over de aanpassing van de forfaits is ongeveer anderhalf jaar lang gesproken.

Meer voor bodemverbetering

De nieuwe normen hebben twee belangrijke voordelen. Akkerbouwers en tuinders kunnen binnen de geldende mestnormen een grotere hoeveelheid champost gebruiken als bodemverbeteraar.

Dat zal op termijn positieve effecten hebben op de bodemstructuur. Bovendien geeft het de paddenstoelensector meer afzetmogelijkheden voor de champost.

Boekhouding op orde

Een tweede voordeel is dat champignontelers hun mineralenboekhouding op orde kunnen krijgen. De huidige, niet realistische forfaits leiden op papier tot meer afvoer van mineralen dan er zijn aangevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer