Droge+champost+naar+de+consumentenmarkt
Nieuws
© jasper schel

Droge champost naar de consumentenmarkt

Elk jaar zitten champignonbedrijven met een reststroom van 800.000 ton aan afgewerkte champost. ZLTO heeft net een onderzoek afgerond waaruit blijkt dat champostkorrels potentie hebben als bodemverbeteraar voor de consumentenmarkt.

Wat zit er in aan mineralen? Hoe moet je de champost verwerken en hoe breng je het naar de markt? Het waren dit soort vragen die ZLTO-projectleider Bio-Economie Roel Clement met vijf telers wilde beantwoorden.

Droogtechieken

Er is geëxperimenteerd met verschillende technieken om de champost te drogen, onder meer met een banddroger en een zeefdroger. Maar alle technieken blijken te duur, vertelt Clement, vooral omdat er met het droogproces zo veel energie gemoeid is.

Ondanks dat betitelt hij twee scenario's als haalbaar: de champost meedrogen met een ander product of gebruikmaken van restwarmte van een bedrijf dat dicht bij een champignonkweker staat.

Warmte nabij

Die nabijheid is hier erg belangrijk. 'Want de teler moet niet degene zijn die de basischampost levert aan een verwerkende partij, maar degene die al dan niet samen met anderen in staat is het product zelf af te zetten. Daar zit de meerwaarde voor de sector.'

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer