Betere+champost+na+scheiden+dekaarde
© Sikes/Mushcomb

Betere champost na scheiden dekaarde

Door dekaarde te scheiden uit compost van champignonteelt, wordt flink bespaard op de transportkosten van deze champost.

Champignonkwekerij Sikes ontwikkelde samen met machinebedrijf Mushcomb een installatie om de dekaarde van de champost te scheiden. Champost is de grootste agrarische reststroom in Nederland met een omvang van 800.000 ton per jaar.

Dekaarde is verantwoordelijk voor een derde van het gewicht van de champost. Het product bevat nauwelijks mineralen en hoeft niet vervoerd te worden. Bij invoering van deze scheidingssystematiek bespaart de sector 1,8 miljoen vrachtwagenkilometers.

Hogere prijs

De compost zonder dekaarde bevat relatief meer stikstof en fosfaat dan de oude ongescheiden champost. Die hogere bemestende waarde betekent dat Duitse akkerbouwers bereid zijn er een hogere prijs voor te betalen.

Door de compost te gebruiken als grondstof voor duurzaam bouwmateriaal, wordt een nieuwe markt aangeboord. Bijvoorbeeld in de vorm van platen of als bekistingsmateriaal. De lignine in de compost kan als lijmstof optreden.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer