Vanggewas na mais

De oogst van snij- en korrelmais is weer in volle gang. Voor mais geteeld op zand- of lössgronden gelden verplichtingen met betrekking tot het inzaaien van een vanggewas.

Het zaaien van een vanggewas na mais is bedoeld om uitspoeling van stikstof in het najaar en de winter te voorkomen. Gewassen hebben stikstoffen en fosfaten nodig. Worden deze stoffen niet of niet voldoende door het gewas opgenomen, dan komen ze in de bodem en het water terecht.
Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het milieu, als de uitspoeling te groot is.
Om te voorkomen dat hierdoor te veel stikstof uitspoelt, zijn er regels voor maisland op zand- en lössgrond.

Toegestane vanggewassen

Niet alle gewassen zijn geschikt als vanggewas na mais. De toegestane vanggewassen zijn: bladkool, bladrammenas, gras, Japanse haver (dit jaar toegevoegd), triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe.

Regels

De regels voor het telen en vernietigen van een vanggewas zijn als volgt: het vanggewas moet direct na de oogst van mais worden geteeld. Dit mag via onderzaai in de mais of via zaaien na de oogst van de mais. Het vanggewas mag niet vernietigd worden voor 1 februari van het daaropvolgende jaar.

Controle en handhaving

Als een boer na mais geen vanggewas teelt, is hij in overtreding. Dit controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Boeren die in overtreding zijn, kunnen een boete krijgen, maar ook een randvoorwaardenkorting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer