Bokashi op tuinplantenkwekerij en in verbrede landbouw

Tuinplantenkwekerij Vreugdenhil in Eldersloo heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het 8 hectare grote bedrijf werkt daarom biologisch. Eigenaar Johan Vreugdenhil maakt gebruik van Bokashi.
‘Door het bodemleven te simuleren proberen we de planten weerbaarder te maken tegen plantenziekten. Een goede bodemgezondheid is onder andere van belang om schimmel in buxus te voorkomen’, zegt Vreugdenhil. ‘Biologisch werken kan de kostprijs verhogen. Onze planten zijn weerbaarder tegen ziekten en plagen. Dat moeten we klanten duidelijk maken.’
De tuinplantenkweker gebruikt Bokashi onder andere om in meerjarige teelt een mulchlaag aan te brengen. Dit onderdrukt de onkruidgroei. Proefsgewijs kijkt Vreugdenhil wat de beste methode is.
Daarnaast is Vreugdenhil bezig met de inzaai van klaver en bloemenmengsels. Klaver is een vlinderbloemige. Vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht. Met de bloemenmengsels wil de plantenkweker plagen voorkomen door natuurlijke vijanden te lokken.
Ook Klaas Paasman van De Balloohoeve in Balloo maakt gebruik van Bokashi. Het is van oorsprong een agrarisch bedrijf. Nu is het een middelgroot bedrijf met verbreding in akkerbouw, natuurbeheer met vleesvee, zorg en recreatie.
De Balloohoeve ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Zo’n honderd Charolais-koeien beheren een deel van het natuurgebied van de Drentsche Aa. Voor de potstal heeft Paasman stro nodig en daarom teelt hij rogge op de essen.
Paasman: ‘Op de essen mogen we geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Met Bokashi hoopt ik de opbrengst van rogge, dit jaar circa 4.100 kilo per hectare, te verhogen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer