Anticiperen op nieuwe wet

De Tweede Kamer heeft op 1 juli 2015 een aantal wetsvoorstellen aangenomen. Het betreft de wetsvoorstellen voor de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet. De Wet natuurbescherming wijzigt de huidige Natuurbeschermingswet.

Er is in Limburg sprake van drie beschermde natuurmonumenten: de Rouwkuilen (gemeente Venray), Grasbroek (gemeente Sittard-Geleen) en de Hoge Fronten in Maastricht. De vergunningplicht voor deze gebieden komt van rechtswege te vervallen met het in werking treden van de Wet natuurbescherming.
De tweede belangrijke wijziging betreft het verplicht aanhaken van de Natuurbeschermingswet bij het aanvragen van een omgevingsvergunning (onder meer bouw, milieu en planologie). Op dit moment kunnen deze trajecten nog apart lopen. Dat kan in de toekomst niet meer.
‘Wanneer de Wet natuurbescherming in werking treedt, is nog niet bekend. Maar de verwachting is dat de wet - na behandeling door de Eerste Kamer eind dit jaar - al op 1 juli 2016 in werking zou kunnen treden’, vertelt Arvalis-adviseur Jan Rutten.

Veel regels

‘De Omgevingswet wordt een nieuwe wet voor veel regels die op dit moment in 26 verschillende wetten zijn opgenomen. Agrarische ondernemers klinken vooral de Wabo, Wet ruimtelijke ordening, Wet milieubeheer, Wet ammoniak en veehouderij, Wet geurhinder en veehouderij bekend in de oren. Onder meer deze wetten worden geheel of gedeeltelijk in de nieuwe Omgevingswet ondergebracht’, legt Rutten uit.

Eerste Kamer

Net als bij de Wet natuurbescherming is momenteel nog onduidelijk wanneer de Omgevingswet in werking treedt. ‘Ook deze wet moet eerst door de Eerste Kamer worden behandeld. Daarna moet nog veel werk worden verzet en dan zou de Omgevingswet in 2018 in werking moeten treden.’
Agrarische ondernemers die van plan zijn binnen afzienbare tijd een vergunningprocedure op te starten, doen er verstandig aan na te kijken of dit onder het huidige of nieuwe recht moet gebeuren.
Arvalis kan agrarische ondernemers hierbij helpen. Voor meer informatie, neem contact op met Jan Rutten via (06) 20995446 of jrutten@arvalis.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer