Ruimte op de Duitse peenmarkt

Ondanks de grote oogst zijn de peenvoorraden in Duitsland relatief laag. Dat biedt wellicht mogelijkheden voor export vanuit Nederland.

Ruimte+op+de+Duitse+peenmarkt
© Nieuwe Oogst

De Duitse marktanalist Hans Christoph Behr van marktbureau AMI vertelde gisteren tijdens de themadag peen van LNCN in Emmeloord dat de kleine Duitse voorraad een gevolg is van matig te bewaren peen en ook van muizenschade bij onze oosterburen.

De Duitse peentelers oogstten in 2014 in totaal ongeveer 600.000 ton van 10.000 hectare. Daarvan was per 1 december al 470.000 ton afgeleverd.

Spoelbedrijven

Duitse spoelbedrijven importeren jaarlijks veel ongewassen peen vanuit Nederland. Vorig jaar kwam de totale Nederlandse export naar Duitsland op 150.000 ton.

Dit jaar staat de importcijfer tot nu toe volgens Behr op 110.000 ton. Maar dat kan de komende maanden nog flink oplopen, verwacht hij.

Biopeen

De prijzen op de Duitse markt voor gangbare peen stijgen gestaag, meldt Behr. De beschikbaarheid van vrije biopeen wordt snel minder en dat zorgt voor een wat forsere prijsstijging.

Naast Nederland importeert Duitsland vooral biologische peen uit Denemarken en Israël. De peenimport vanuit Italië en Spanje neemt af in vergelijking met voorgaande jaren, aldus Behr.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer