Duitse bewegingsvrijheid,Nederlandse pragmatiek

Duitse+bewegingsvrijheid%2CNederlandse+pragmatiek
© Nieuwe oogst

Johan Harbers (48) uit Barger Compascuum en Erich Hinrich (63) uit Aurich-Sandhorst in Ostfriesland hebben vergelijkbare melkveebedrijven in de buurt van de Nederlands-Duitse grens.
Harbers heeft ongeveer 120 melkkoeien en 60 hectare land. Hinrich zit op 125 melkkoeien en heeft 65 hectare land. De landsgrens zorgt echter ook voor verschillen, zien beide ondernemers.

Kijken jullie weleens bij de collega's aan de andere kant van de grens?

Harbers: 'Mijn achterburen zijn Duitsers. De omgeving is redelijk volgebouwd met mestvergisters. Wij zijn als Nederlandse sector gespecialiseerd. Bij onze oosterburen zie je dat er bij melkveehouderijen vergisters staan, zonnepanelen op daken liggen, sommige hebben zelfs pluimvee. Diverse activiteiten op één bedrijf.
'Toch zijn het mooie bedrijven, met een vergelijkbare kostprijs. De Duitse regering stimuleert veel meer het bewandelen van meerdere paden. Zo wordt energiebesparing gestimuleerd. In Nederland gebeurt dit ook, maar dat is net kostendekkend.'
Hinrich: 'Door mijn functie als president van de landbouwvereniging in Ostfriesland spreek ik regelmatig met collega's in Groningen en Drenthe. De landbouwstructuren, waar grasland domineert, zijn vergelijkbaar met die in het gebied boven Emden, waar mijn bedrijf zit. De wijze waarop Nederlanders bepaalde discussies op het gebied van milieu en natuur aanvliegen, vind ik bijzonder.
'Neem bijvoorbeeld de discussie over dierrechten. De spanning tussen koeien in de wei en melkrobots. Hoewel er ook in Nederland flink over gesproken wordt, blijft het pragmatisch en minder ideologisch. Bij ons is dat veel moeilijker. Dergelijke discussiepunten verzanden vaak in een politiek spel.'

Natura

Hinrich: 'Uiteraard hebben wij ook te maken met de richtlijnen. Het gebied aan de oostzijde van Nederland is door Brussel voor 20 procent aangemerkt als Natura 2000. Dus ja, ook hier is het begrensd.
'Toch is de regelgeving niet zo streng als in Nederland. Dorpen en bedrijven bouwen. Als bepaalde vogelsoorten maar bewaard en beheerd blijven.
'Natuurlijk zijn er ook wel conflicten. Laatst is er nog een belangrijke weg vanwege Natura 2000 niet aangelegd. Toch is de situatie anders.'
Harbers: 'De gevolgen van Natura 2000 heb ik aan den lijve ondervonden. Mijn bedrijf is omwille van natuurrichtlijnen verplaatst.
'Ik heb me niet in de Duitse situatie verplaatst, maar ik blijf de verschillen wel frappant vinden. Mijn melkveebedrijf moest vanwege ammoniakuitstoot verdwijnen, terwijl aan de Duitse kant van het gebied een groot bedrijf met slachtkuikens gerealiseerd kon worden.
'Het lijkt wel alsof wij hier in Nederland eerst op een achterstand worden gezet. Nu met de PAS wil men dit repareren, maar onduidelijk is of er daadwerkelijk een inhaalslag komt. Persoonlijk heb ik bijna vijftien jaar stilgestaan. Het duurt nog wel een tijdje om weer bij te komen.'

Ganzen zijn een ander grensoverschrijdend probleem.

Hinrich: 'Dat is bij ons een enorm probleem. De populatie blijft maar groeien. In 2002 is een forum georganiseerd waarin de Nederlandse en Duitse landbouwsector bij elkaar zijn gekomen. Vooral de overlast van de broedende grauwe gans stijgt.
'Het is inmiddels allang niet meer een probleem van overwintering. Ze zitten er het hele jaar door. Onze milieuminister komt vooralsnog niet met maatregelen. Ik vind het knap dat de landbouw in Nederland het voor elkaar krijgt om het probleem los te koppelen van emoties en ook dat pragmatisch oppakt.'
Harbers: 'Tsja. Ganzen. Ik moet het hard afkloppen, maar de problemen zijn hier nog niet zo groot. Waar ik vandaan kom, worden ganzen wel een steeds groter probleem. In Bargerveen kunnen akkerbouwers eigenlijk geen wintergranen telen zonder schade.
'Een oplossing voor de schade en de populatie, die maar blijft groeien, is er eigenlijk niet. Ik vraag me dan ook af hoe het zit met beheerplannen en de uitstoot van ammoniak door de ganzen. Die komt op plekken overeen met de emissie van een melkveebedrijf met vijfhonderd koeien.
'Dat de Duitsers positief zijn over de Nederlandse ganzenaanpak verbaast me enigszins. Ik merk namelijk nog niet zoveel van de maatregelen.'

Hoe kijken jullie aan tegen samenwerken?

Harbers: 'Landbouw is grensoverschrijdend. Hier zitten ook akkerbouwers die gronden bewerken in Duitsland. Kennis delen is altijd nuttig. Op teelttechnisch vlak en over omgang met regels en regelgeving kunnen wij best wat van elkaar leren.
'Eerlijk gezegd weet ik ook niet precies wat voor bedrijven er 600 meter verderop achter de Duitse grens liggen, dus bedrijfsmatig lijkt het mij wel interessant.'
Hinrich: 'Naast collega's zijn we ook buren. Als ondernemer ben je constant bezig om verbeteringen in de bedrijfsvoering aan te brengen. Als sector is het verstandig om verder te kijken. De Nederlandse melkveesector behoort tot de top van de wereld. Misschien zijn er wel zaken die wij wederzijds in onze bedrijven kunnen kopiëren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer