TTIP+splijt+Tweede+Kamer
Nieuws
© oogvereniging.nl

TTIP splijt Tweede Kamer

De Tweede Kamer is sterk verdeeld over de vraag of Europa gebaat is bij een handelsakkoord met de Verenigde Staten. Sommige fracties verwachten er alleen onheil van, andere zien er veel voordelen in.

Tijdens een Kamerdebat over TTIP lieten de tegenstanders vanavond niet na de doemscenario's en de kwade bedoelingen van de Amerikanen te schilderen.

De SP sprak zelfs van 'een Paard van Troje'. Woordvoerder Jasper van Dijk eist een referendum over een eventueel principeakkoord met de Amerikanen.

Illusie en leugen

Marianne Thieme (PvdD) doet de stelling dat TTIP veel goeds zal brengen voor Nederland en voor Europa af als ‘illusie en leugen’. Ze wil dat 'de geheime onderhandelingen over een ongewenst verdrag' stopgezet worden.

De PvdA kan als regeringspartij niet te veel afstand nemen van TTIP, maar laat wel blijken er eigenlijk helemaal niets voor te voelen. Volgens woordvoerder Jan Vos is het tijdperk van dit soort akkoorden voorbij en moeten burgers juist beschermd worden tegen 'kwaadwillende multinationals' en tegen 'neoliberalisering'.

Angst kaapt debat

Kees Verhoeven (D66) ziet juist veel voordelen in TTIP. Hij stelt echter vast dat het debat erover is ‘gekaapt door angst’.

'Steeds minder partijen durven objectief en genuanceerd te kijken naar dit vrijhandelsverdrag. Laten we ons niet blind staren op mythes en spookverhalen', aldus Verhoeven.

Handelsnatie

Agnes Mulder (CDA) wees erop dat Nederland als handelsnatie altijd baat heeft gehad bij vrijhandelsakkoorden. Ze waarschuwde wel dat TTIP niet mag leiden tot verlaging van kwaliteitsstandaarden in de EU, onder meer op het gebied van dierenwelzijn en van milieu.

Fred Teeven (VVD) is eveneens voorstander van een TTIP-akkoord, al erkent hij dat onder meer Europese vleesproducenten er weinig bij te winnen hebben. Maar geen overeenkomst tussen VS en EU levert de boeren volgens hem nog meer nadelen op.

Terrein verliezen

Als in 2016 het handelsakkoord van landen rond de Stille Oceaan (TPP) van kracht wordt, krijgen concurrenten als Australie en Nieuw-Zeeland een betere toegang tot de Amerikaanse markt. Daardoor zou bijvoorbeeld de Nederlandse zuivelsector veel terrein verliezen als er niet ook een TTIP-akkoord komt, waarschuwt Teeven.Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer