Biolandbouw+wil+vrijstelling+fosfaatrechten
Nieuws
© EC

Biolandbouw wil vrijstelling fosfaatrechten

De biologische landbouw wil een vrijstelling van fosfaatrechten. LTO-vakgroep Biologische Landbouw ondersteunt een brief die Biohuis en Bionext begin september aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) hebben gestuurd.

De partijen vinden de fosfaatrechten een verkeerd instrument voor de gewenste groeibeperking. Ze zien liever een koppeling van fosfaatrechten aan grond. De biologische landbouw is hier een voorbeeld van, stellen Bionext en Biohuis in de brief.

Zo hebben biologische melkveehouders geen baat bij derogatie. Ze mogen sowieso niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare bemesten.

Ontwikkelruimte

Verder vinden Biohuis en Bionext dat de fosfaatrechten per bedrijf de latente ontwikkelruimte van de biologische melkveehouderij beknotten. Het belemmert een sector die naar eigen zeggen al volop duurzaam is.

Ook zou de bijbehorende Kringloopwijzer de intensivering van bedrijven stimuleren. Zo scoort een bedrijf beter wanneer het snijmaïs en soja aanvoert in plaats van dat het zelf klaver teelt.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer