'Vicieuze cirkel in glasgroenten doorbroken'

Met de vorming van een brede coalitie van afzetorganisaties, overheid en Rabobank is de vicieuze cirkel van wachten op elkaar in de glasgroentesector doorbroken.

%27Vicieuze+cirkel+in+glasgroenten+doorbroken%27
© Koen van Wijk

Dat zeggen Ruud Huirne (directeur Food & Agri Nederland) en Hans de Leeuw (directievoorzitter Rabobank Westland) in een exclusief interview met Nieuwe Oogst.

Het gezond maken van de Nederlandse glasgroentesector kan alleen als verschillende problemen in samenhang aangepakt worden, vandaar deze brede aanpak, stellen zij.

Meerderheid

Volgens de bankiers kunnen de partijen die zijn aangehaakt op elkaar rekenen. ‘ Als er één partij verzaakt, heeft de rest daar meer dan evenredig last van’, zegt Hans de Leeuw over de urgentie.

Huirne vult aan: ‘Er ligt nu een duidelijke meerderheid van 70 procent van de sector. Voor de overheid geeft dat de overtuiging en motivatie om te werken aan een oplossing voor de GMO-problemen. Wij verwachten dat van die andere 30 procent ook nog een deel aansluit. ‘

Van den Ende

Rob van den Ende van Rabobank gaat als projectdirecteur van de nieuw te vormen overkoepelende stichting aan de slag. Namens de bank en met kennis die al in huis is komt er een plan voor de herstructurering met onder meer een stoppersregeling. De bank maakt hiervoor zoveel budget vrij als nodig is.

Huirne: ‘Nog onbekend is om welke gebieden het gaat. In Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg liggen diverse opgaven. Het hangt ook af van actieve deelname door provincies en gemeenten.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer