Coalitie+glastuinbouw+in+de+startblokken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Coalitie glastuinbouw in de startblokken

Vijf grote telersverenigingen, goed voor ruim 70 procent van het Nederlandse glasareaal, bereikten vorige week een akkoord voor stevige onderlinge samenwerking.

Het nieuwe samenwerkingsverband, dat de naam 'Federatie VruchtgroenteOrganisaties' draagt, heeft een coalitie gesloten met de overheid en de Rabobank. Doel is herstructurering en ontwikkeling van de glastuinbouw, maken de betrokken organisaties dinsdag bekend.

Voormalig minister Cees Veerman is gevraagd leiding te geven aan deze coalitie. Namens de glasgroentetelers delen LTO Glaskracht Nederland, overheden en de Rabobank de conclusies zoals die eind 2014 door McKinsey zijn getrokken.

Noodzakelijke veranderingen

De glasgroentesector is niet gezond. Ondanks dat een deel van de ondernemers nog steeds winst maakt, heeft een groot deel van de glasgroentebedrijven te maken met rode cijfers.

Vele partijen in de sector hebben de afgelopen periode indringend gesproken om tot noodzakelijke veranderingen te komen.

Op lange termijn wil de sector zich blijvend manifesteren als de vruchtgroentespecialist in Europa en de wereld. Om dit te kunnen bereiken en de nodige investeringen te doen, is op korte termijn betere winstgevendheid vereist.

Vijf grote telersverenigingen

Het besef is gegroeid dat de sector daarvoor de krachten moet bundelen. Vijf grote telersverenigingen - Best of Four, DOOR, The Greenery, Harvest House en Van Nature - hebben de handschoen opgepakt en richten samen de Federatie VruchtgroenteOrganisaties op.

De federatie gaat zich bezig houden met het verbeteren van de positie van glasgroentetelers. Onderwerpen met een gezamenlijk belang en die samenbinden worden opgepakt.

Constructieve rol

De federatie wil een constructieve rol spelen in de gevormde coalitie met betrokken overheden en de Rabobank. De federatie wordt bestuurd door de vijf directeuren van de telersverenigingen en verbindt de telersverenigingen.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer