Rabo%3A+2015+goed+jaar+voor+pluimveesector
Nieuws
© ForFarmers

Rabo: 2015 goed jaar voor pluimveesector

Voor de vleeskuikenhouderij wordt 2015 naar verwachting een bovengemiddeld jaar, meldt Rabobank in het vierde kwartaalbericht. In Europa en Nederland zijn vraag en aanbod goed in balans, wat leidt tot goede marges die worden gesteund door stabiele tot licht dalende voerprijzen.

Ook voor de vermeerderingssector zal 2015 als goed jaar de boeken in gaan. Het is dan wel belangrijk dat er zich geen nieuwe uitbraken van vogelgriep voordoen, staat in het nieuwe Kwartaalbericht Pluimveevlees.

Meer concepten

Jeroen van den Hurk, sectorspecialist pluimveehouderij bij de Rabobank: 'De vraag naar conceptvlees, dat duurzamer en diervriendelijker wordt geproduceerd, neemt toe. Zoals vermeld in het laatste themabericht 'Focus op verandering' gaat conceptvlees 30 procent van het totaal uitmaken in 2017.'

Grote spelers sluiten op dit moment contracten af voor concepten voor meerdere jaren. 'De Nederlandse pluimveesector profiteert op de korte termijn van de extra dynamiek die dat in de markt teweegbrengt', schetst Van den Hurk.

Marktomstandigheden

De prijzen staan op een relatief gunstig niveau in Europa. Ook voor geëxporteerd vlees is de prijs gestegen, van 1,38 naar 1,47 euro per kilo geëxporteerd product.

De verwachting is dat de prijzen voor broedeieren voorlopig op peil blijven. De belangrijkste afzetmarkt, Rusland, blijft het aantal vleeskuikenplaatsen uitbreiden.

Kostprijs

De kostprijs voor vleeskuikens, waarvan voerprijzen de belangrijkste component vormen, ontwikkelt zich positief. Door de gunstige weersomstandigheden zijn in de afgelopen maanden de oogstramingen van vooral maïs positief bijgesteld, al blijft de voorraad krap.

Ook de tarweoogst is goed verlopen. De prijsverwachtingen voor soja lopen wel iets op. Alles bij elkaar verwacht de Rabobank stabiele tot licht dalende voerprijzen.

Waarschuwing.

Gezien de goede balans tussen vraag en aanbod op de markt voor pluimveevlees, is het van belang het aanbod nu niet te snel te laten stijgen, waarschuwt Rabobank. De bank stelt vast dat de sector daarvoor tot nu toe de benodigde discipline toont.

De liquiditeitspositie van vleespluimveebedrijven ontwikkelt zich positief. Voor een aantal bedrijven is dat zeer welkom, stelt de Rabobank, omdat zij nog (een deel van) de benodigde pluimveerechten moeten leasen. De bedrijven die de rechten in eigendom hebben, zijn in het voordeel.

Belangrijkste risico's

Samenvattend noemt Rabobank het rendementsperspectief voor pluimveehouders voor 2015 gunstig. Als belangrijkste risico's ziet de bank de krappe maïsvoorraad in de Europese Unie en de dreiging van nieuwe vogelgriepgevallen als belangrijkste risico's.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer