Koeientuin%3A+%27We+gaan+uit+van+succes%27
Nieuws
© Van den Brink

Koeientuin: 'We gaan uit van succes'

Chris Bomers in Groenlo heeft een jaar ervaring met de koeientuin. Dat is een vrijloopstal met mestrobot, bomen en een serrestal als overkapping. Het verwijderen van de mest van de vloer blijkt een belangrijk aandachtspunt.

'Vallen en opstaan', noemt biologisch melkveehouder Chris Bomers de ervaringen met de koeientuin. 'Maar dat is logisch. En we gaan uit van succes.'

Hij bouwde vorig jaar een ligboxenstal voor 185 koeien en ook de koeientuin, die plaats kan bieden aan 65 koeien.

Vrijloopstal

Het nieuwe stalconcept werd in 2009 bedacht en ontwikkeld door onder meer stallenbouwer ID Agro. Ook is Courage erbij betrokken. Het gaat in principe om een vrijloopstal, zonder houtsnippers als strooisel, maar met een speciale vloer.

'Houtsnippers en een biogasinstallatie passen niet bij elkaar', stelt Bomers. De mest - de faeces - gaat naar zijn biogasinstallatie. De stal is uitgevoerd met een weidevloer, waarbij urine en faeces worden gescheiden om de ammoniakemissie te beperken.

Open dag

Er wordt woensdag 9 september een open dag gehouden van 10 tot 16.30 uur.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer