'Melkkoeien steeds agressiever'

Incidenten met agressieve melkkoeien tijdens het insemineren worden steeds grimmiger. Jaarlijks raken dertig tot veertig inseminatoren gewond. Het aantal incidenten blijft nagenoeg gelijk, maar de verwondingen nemen steeds ernstiger vormen aan, signaleert CRV.

Pieter StokkermansHoewel het vooral bij botbreuken blijft, is ieder incident er een te veel, stelt de veeverbeteringscoöperatie. Om aandacht te vragen voor dit probleem, stuurde CRV afgelopen voorjaar een brief naar melkveehouders met tips over het vastzetten van koeien.
'Het is gevaarlijk als een inseminator nog achter een koe aan moet lopen. Dit werkt ook niet praktisch. We zien daarom het liefst dat de te insemineren koe apart staat, bijvoorbeeld achter een hek. Dat werkt ook vlotter', stelt CRV-woordvoerder Bertil Muller.
Inseminatoren moeten zelf ook op hun veiligheid letten. 'Een onveilige situatie moet worden opgelost, voordat de inseminator gaat insemineren. Het behoort tot onze taken als goede werkgever om daarop te wijzen. Gelukkig werken alle veehouders hieraan mee. In de meeste gevallen staan de koeien zelfs al klaar in het voerhek.'

Afstand

Muller vindt het lastig om een verklaring te vinden voor de toename van agressieve melkkoeien. 'Over het algemeen wordt de veestapel groter. Datzelfde geldt mogelijk voor de afstand tussen mens en koe', schat hij in.
Ook in Duitsland worden koeien gewelddadiger, merkt koeiengedragsdeskundige Philipp Wenz van Low-Stress-Stockmanship. 'We zien meer ongelukken en koeien die zich agressief gedragen.'
Volgens Wenz zijn koeien van oorsprong absoluut niet opvliegend. 'Aanvallen worden vaak veroorzaakt doordat mensen te veel druk op de dieren leggen. Koeien worden agressief als ze druk voelen zonder dat ze ruimte krijgen om weg te gaan.'
Een mogelijke oorzaak van de toename ziet Wenz in het feit dat de band tussen mensen en koeien kleiner wordt. 'We spenderen minder tijd aan onze koeien, doordat we veel van onze dagelijkse routines hebben geoptimaliseerd of gemechaniseerd. We verwachten dat koeien hierin functioneren. Dit brengt problemen met zich mee.'

Weinig hulp

Verder hoort Wenz van Duitse inseminatoren dat hoe groter de veestapel is, des te minder de inseminator hulp krijgt. 'Op grote bedrijven moet de inseminator het vaak zelf uitzoeken. Hier zou je eerder hulp verwachten. Het tegenovergestelde is vaak waar.'

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer