Te nat en vooral te vroeg voor maïsoogst

Veel deelnemers aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst zijn blij dat ze de maïs nog niet binnen hoeven te halen. Vorige week heeft het weer flink geregend, de grond is nu verzadigd. Het gewas is overigens ook nog te groen.

Te+nat+en+vooral+te+vroeg+voor+ma%C3%AFsoogst
© maismeetnet

In aanloop naar de maïsoogst wordt deze week voor het eerst het drogestofpercentage bepaald. Dat gebeurt volgens de methode van de Animal Sciences Group en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO). Die houdt rekening met de droogte van de korrel en van de plant.

‘Er zit nog geen geligheid en geen deeg in de witte korrel. Deze zit vol melk, wat neerkomt op 30 procent droge stof. De plant is groen en er komt volop vocht uit de stengel, wat neerkomt op 18 procent. Uitgaande van een kolfaandeel van 50 procent komt het drogestofpercentage precies tussen deze twee getallen uit, dus op 24 procent’, rekent Jaap Koorn uit Hippolytushoef voor.

Niet meer regenen

Ook voor Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond mag het niet te veel meer regenen. ‘Er staat veel water op het perceel. De onderste bladeren beginnen behoorlijk geel te worden. Dat kan het gevolg zijn van de hoeveelheid water in combinatie met het dichtslaan van de grond.’

Bij Gerrit de Jong in Meerkerk regende het vorige week meer dan 100 millimeter. Die vrijdag was er bij hem een maïsdemonstratie. ‘De rijplaten waren echt nodig’, vertelt hij.

Verschillen

‘Wel zag je hier duidelijke verschillen tussen vroege en late rassen. De vroege rassen zijn een flink stuk verder in afrijping. Op zich is dat positief, want dit is humusrijke grond. De humus blijft voedingstoffen afgeven, waardoor het gewas lang kan doorgroeien. Zo krijg je dit bijna niet droog.’

De Jong ziet zelf dat zijn vroeg ras al iets begint af te rijpen. ‘Met het zonnige weer kan het deze week hard gaan.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer