Groeispurt maïs door regen en zon

De regen van afgelopen weekend heeft veel maïspercelen van de deelnemers aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst goed gedaan. Veel maïs groeide lekker door. Door de voorafgaande droogte trok het regenwater snel weg.

Groeispurt+ma%C3%AFs+door+regen+en+zon
© Jan Anninga

Het weer van de afgelopen drie weken heeft de maïs veel goed gedaan. Terwijl het gewas telkens 30 centimeter achter bleef ten opzichte van vorig jaar, is het verschil bij dit laatste lengtemeetmoment nog maar 5 centimeter.

Alleen Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond kan het woord regen niet meer zien of horen. Zondag en maandag regende het bij hem in totaal 50 milimeter. ‘We hebben drie weken geleden ook al 120 millimeter regen gehad, dus nu is het meer dan voldoende. Van mij hoeft het tot aan de kerstdagen niet meer te regenen’, grapt hij.

Laten staan

Bij Jaap Koorn in Hypolytushoef zijn de rookpluimen opgetrokken, nadat een storm drie weken geleden driekwart van zijn maïs deed omknakken. In het restant van de op kniehoogte afgebroken maïs lijkt nu een nieuwe stengel te groeien, met een kleine pluim. ‘Er is zo 30 centimeter bijgekomen’, schat Koorn.

Hij heeft inmiddels besloten het gewas te laten staan. Datzelfde besluit nam ook de loonwerker, die op een perceel van 10 hectare flinke schade had. Ook hij piekert niet over oogsten, weet Koorn: ‘Het gewas is nu te nat. Het laat zich niet inkuilen. Daar win je niets mee. Het is snot.’

Koorn laat zijn maïs nu staan tot de hele planten rijp zijn, waarschijnlijk in september. Hij wil het gewas dan oogsten met een speciale bek, die de plant wat hoger kan hakselen. ‘Bij gewoon hakselen is de kans op verstopping groot, doordat de plantenresten op de grond nat en vuil zijn.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer