%27De+varkensboer+wil+minder+varkens%27
Nieuws
© Ruud Ploeg

'De varkensboer wil minder varkens'

De varkensboer wil minder varkens, kopt Jutta Chorus gisteren in haar column in NRC Handelsblad. Chorus trekt die conclusie nadat zij varkensboer en - handelaar Jan Schuttert uit Ommen hoorde en sprak tijdens een symposium van Denkavit.

Varkensboeren waar Schuttert als kleine jongen tegenop keek, gaan met een lege portemonnee met pensioen. 'We hebben geleerd in goede tijden zuinig te zijn, want in slechte tijden ben ik het vanzelf wel', citeert Chorus Schuttert.

Redenering teruggedraaid

Het motto van Schuttert was lange tijd: hoge kosten compenseren met hogere opbrengsten, meer varkens. Maar daar komt de varkenshouder van terug en draait de redenering om: wat schaars is, is duur en wat er teveel is, is goedkoop. De theorie achter de varkenscyclus.

De conclusie is dat in Nederland minder varkens moeten worden gehouden. 'Ik weet dat ik vloek in de kerk', zegt Schuttert. Op het eigen bedrijf doet hij dat door meer meters stal in te richten voor minder varkens, zo blijkt uit de column.

Met de tas op tafel slaan

Schuttert noemt milieumaatregelen en dierenwelzijn belangrijk, 'maar er moet ook voor de boeren worden gezorgd.' Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verwijt hij dat ze te berekenend is.

'Ze moet naar Brussel gaan en met haar tas op tafel slaan voor ons, zodat alle lippenstiften en oogschaduws door de kamer vliegen.'

Overheid neemt de leiding

Overheid neem de leiding, luidt Schutterts boodschap. Verklein de varkensstapel, maar geef oude boeren die willen stoppen een goede vergoeding. 'Ze hebben Nederland gevoed; help ze toch.'

Schutterts voorstel is om boeren die willen stoppen een vergoeding van 50 euro per vierkante meter te geven voor stallen die ze afbreken. En daarnaast procedures te verkorten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer