Gemengde+gevoelens+LTO+hulp+Brussel
Nieuws
© Arno de Snoo

Gemengde gevoelens LTO hulp Brussel

LTO Nederland heeft gemengde gevoelens over het besluit in Brussel om een half miljard euro uit te trekken voor hulp aan boeren.

Voor de melkveehouders komt geld beschikbaar, maar voor de varkenshouders die in de knel zitten, zijn echter amper concrete maatregelen aangekondigd.

Dat er na een dag protesteren en overleg met de besluitvormers in Brussel 500 miljoen euro beschikbaar komt voor de melkveehouderij stemt LTO tevreden.

Superheffing

Het geld dat beschikbaar wordt gesteld, vloeit terug uit de superheffing die melkveehouders het afgelopen jaar hebben betaald aan de Europese Unie.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en de Europese boerenkoepel COPA, stelt dat 'we natuurlijk voor heel Europa liever de volle 840 miljoen euro superheffing terug hadden gehad, maar dit is toch een substantieel bedrag'.

LTO Nederland wil nu op korte termijn met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in gesprek over hoe het geld in Nederland moet worden besteed.

Varkenshouderij

Dat er voor de varkenshouderij geen concrete maatregelen zijn aangekondigd om de druk op de sector te verlichten, vindt LTO Nederland teleurstellend.

De voorgestelde 'high-level groep' met drie eurocommissarissen, die waarschijnlijk gaan kijken naar mededingingsregels, wordt door Maat verwelkomd. 'Het mag echter geen praatgroep worden.'

Er is door LTO de afgelopen jaren veel aan mededingingsregels getrokken met de Kip van Morgen en het Varken van Morgen. 'Het is hoogste tijd dat er ondersteuning komt voor deze initiatieven.'

Betalingsrechten

De Europese Commissie heeft ook aangekondigd dat lidstaten 70 procent van de betalingsrechten eerder uit mogen betalen, namelijk vanaf 16 oktober. Maat wil dat Nederland die extra ruimte ook benut.

'Dat betekent extra cash op korte termijn voor boeren die in liquiditeitsproblemen zitten.'

Landbouwministers

De Europese landbouwministers vergaderen volgende week dinsdag verder in Luxemburg. Dan zal ook meer duidelijk worden over hoe de 500 miljoen euro superheffingsgeld wordt verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie.

De LTO-voorzitter Maat schuift bij dit overleg aan. 'Ik zal mij er daar hard voor maken dat het maatregelenpakket op korte termijn voor boeren wat oplevert.'

• Meer beelden boerenprotest in ons Facebook-fotoalbum

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  17° / 10°
  50 %
Meer weer