%27Leg+buffers+aan+en+hou+grip+op+liquiditeit%27
Nieuws
© René Luijmes

'Leg buffers aan en hou grip op liquiditeit'

Een toenemend aantal melkveehouders kampt met betalingsproblemen. Door de aanhoudende lage melkprijs hebben veel melkveehouders de limiet van hun rekening courant bereikt, zo blijkt uit een belronde langs accountants.

Volgens berekeningen van Accon avm ligt de kritieke opbrengstprijs over het boekjaar 2014 op circa 40 cent per kilo melk.

Dat is inclusief vervangingsinvesteringen en privé-uitgaven, minus niet melk-gerelateerde opbrengsten (zoals omzet VEE, toeslagrechten enz.). De huidige melkprijs slaat een groot gat met die kritieke opbrengstprijs.

Grillig

'Doorgaans gaat een melkprijsdaling gepaard met een daling van de kostprijs, maar dat is nu nog niet het geval', stelt Harmen Westra melkveespecialist bij Accon avm uit Leeuwarden. Daarom is het volgens hem logisch dat veehouders op dit moment acuut in de problemen komen.

'We wisten dat de zuivelmarkt grilliger zou worden. Het is de uitdaging voor melkveehouders om, waar mogelijk, tijdig buffers aan te leggen en grip op de liquiditeit te houden door middel van liquiditeitsplanning.'

Problemen

'Ik durf niet te zeggen hoeveel bedrijven nu in de problemen zitten', aldus Jaap Gielen, specialist melkveehouderij bij Countus.

'Maar het aantal melkveehouders dat bij ons aanklopt voor een liquiditeitsbegroting neemt toe. Het is voor hen pure noodzaak om te weten hoe ze het komend half jaar moeten doorkomen.'

Zwaar weer

Ook Abab signaleert dat veel boeren in zwaar weer verkeren. 'Op een bedrijf met 1 miljoen liter melk, is door de lage melkprijs in het eerste half jaar zo'n 50.000 euro melkgeld minder binnengekomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar', zegt Erik van Gorp, melkveespecialist bij Abab Accountants en Adviseurs.

'Op veel bedrijven moet er nog superheffing worden betaalt en ruwvoer worden aangekocht. Er ontstaat dus een tekort in de rekening courant.'

Prognoses

Een toenemend aantal melkveehouders wil exact weten waar hij aan toe is en vraagt om advies. Van Gorp: 'Onze melkveespecialisten zijn momenteel hoofdzakelijk bezig met het opstellen van liquiditeitsprognoses voor veehouders.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer