Saldo+zeugenhouderij+bijna+60+procent+lager
Nieuws
© Nedap

Saldo zeugenhouderij bijna 60 procent lager

Het saldo van de zeugenhouderij is in juli driekwart lager uitgevallen dan vorig jaar door de 30 procent lagere biggenprijs. Ook vergeleken met juni is het saldo fors gedaald. Na aftrek van de overige kosten resteert voor een standaardbedrijf met zeshonderd zeugen een negatief inkomen.

De opbrengsten zijn in juli ruim 21.000 euro lager dan vorig jaar door de 30 procent lagere biggenprijs, meldt Agrimatie. In juli zijn de biggenprijzen verder gedaald naar iets minder dan 33 euro per stuk.

In de maanden oktober tot en met januari waren de biggenprijzen bijna net zo laag. Daarna liepen de prijzen op, maar na de forse prijsdaling ligt de biggenprijs in juli 13 procent onder het langjarig gemiddelde.

Mestafzet

De matige resultaten van de vleesvarkenshouderij dragen hieraan bij. Problemen met de mestafzet, waarvan de kosten niet in dit saldo zijn opgenomen, zorgen voor extra druk op het inkomen.

De export van biggen loopt slecht en gaat gepaard met lage prijzen. De voorjaarsopleg is achter de rug waardoor de vraag uit toeristenlanden is weggevallen.

Concurrentiestrijd

In Polen en Duitsland woedt een harde concurrentiestrijd met Deense biggen. Ook de gedaalde prijs van slachtzeugen (-28 procent) draagt bij aan de lagere opbrengsten.

Aan de andere kant zijn de kosten van opfokzeugen 12 procent lager dan vorig jaar. De voerkosten zijn weliswaar 1.500 euro lager dan juli vorig jaar, maar deze zijn in de laatste maanden weer iets opgelopen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer