Vleeskuikens: saldo lager

In de vleeskuikenhouderij is het saldo in juli 1.600 euro per bedrijf lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De opbrengsten zijn iets sterker gedaald dan de voerkosten. Het saldo is na aftrek van de overige kosten wel voldoende voor een positief inkomen op het standaardbedrijf met 95.000 gemiddeld aanwezige vleeskuikens.

Vleeskuikens%3A+saldo+lager
© ForFarmers

Na een zwak eerste kwartaal zijn de opbrengsten aan het herstellen. In juli was de prijs van contractkuikens 6 cent per kilo hoger dan in januari, meldt Agrimatie. Maar de opbrengstprijs ligt in juli nog wel 2 cent onder het niveau van vorig jaar.

De exportbeperking voor Nederland naar derde landen is opgeheven, maar de EU-uitvoer naar Rusland is sterk teruggevallen. De 337 ton export in de eerste vijf maanden van dit jaar is fors lager dan de 40.000 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Iets hogere kosten

De voerkosten schommelen in de afgelopen maanden, maar zijn in juli 2.200 euro lager dan vorig jaar. De prijsdaling van voer was in november 2014 al voorbij. Daarna zijn de voerprijzen gestegen door hogere grondstoffenprijzen. De kosten van eendagskuikens vertonen ook een lichte stijging.

Vergeleken met juli vorig jaar is het saldo met 1.600 euro gedaald naar bijna 28.000 euro voor een standaardbedrijf met 95.000 gemiddeld aanwezige vleeskuikens. Dit komt overeen met circa 110.000 opgezette kuikens per ronde.

Voerkosten

Die saldodaling is vooral het gevolg van 3.300 euro lagere opbrengsten. Ook de voerkosten zijn gedaald, maar te weinig om de lagere opbrengsten goed te maken.

Zowel de voerprijs als de opbrengstprijs is in juli 2 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het saldo ligt in juli boven het langjarig gemiddelde waarbij na aftrek van de overige kosten (16.000 euro) een positief inkomen wordt behaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer