Proef+rond+insecten+als+voer+vleeskuikens
Nieuws
© PPO

Proef rond insecten als voer vleeskuikens

Levende insecten als eiwitbron voor vleeskuikens. De effecten hiervan komen in beeld bij een onderzoek van ForFarmers en de vakgroep Entomologie van Wageningen Universiteit.

De proef wordt gehouden op het proefbedrijf van ForFarmers in Nijkerk. Daar worden 1000 kuikens in vier verschillende groepen gevoerd. Een controlegroep krijgt een traditioneel dieet, de andere drie krijgen ieder respectievelijk 5, 10 en 15 procent aan larven van de zwarte soldatenvlieg bijgevoerd.

'De belangrijkste onderzoeksvraag is of de kuikens gezond en voldoende snel groeien in vergelijking met een traditioneel dieet', vertelt Leon Marchal, Directeur Nutritie & Innovatie bij ForFarmers.

Natuurlijk gedrag

Verder kijken de onderzoekers of kippen hun natuurlijke gedrag verbeteren door ze levende insecten te voeren. 'Als we in deze opzet slagen, betekent dit een belangrijke stap richting verdere verduurzaming', vervolgt Marchal.

'De larven van deze soort zijn echte alleseters en zijn relatief makkelijk te kweken', vertelt Albert Dijkslag, Innovatiemanager pluimvee bij ForFarmers. 'Daar zit ook winst en de verduurzaming. Deze larven worden gekweekt op reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie.'

Grote schaal

De proef met de vleeskuikens is vorige week gestart. Eind september worden de eerste resultaten verwacht. Het zal nog wel even duren voor het bijvoeren van insecten in de praktijk op grote schaal kan worden toegepast, aldus de betrokken partijen.

Diermeel

ForFarmers is overigens niet de eerste die insecten willen inzetten als veevoer. In 2014 sloot Coppens Diervoeding een overeenkomst met een producent van insecten om die in veevoer in te zetten.

Dit is echter vooralsnog verboden, omdat insecten worden gezien als dieren. Vanwege het verbod op het gebruik van diermeel in veevoer, komt dit initiatief nog niet van de grond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer