Broccoli-tomatenzaak voor octrooibureau

De Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau in München houdt vandaag een publieke hoorzitting over het octrooi op eigenschappen van klassiek veredelde broccoli en tomaten.

Broccoli%2Dtomatenzaak+voor+octrooibureau
© Nieuwe Oogst

De uitkomst is bepalend voor een zaak over het octrooi van Syngenta op insectenresistentie in rode paprika. Dat stelt Bionext, ketenorganisatie voor duurzame landbouw.

De broccoli-tomatenzaak gaat over de vraag of zaden en vruchten van klassiek veredelde planten geoctrooieerd mogen worden.

Bezwaar

De uitspraak is van belang voor de paprikazaak omdat daarin ook gebruik wordt gemaakt van klassieke veredeling, stelt Bionext.

De organisatie heeft samen met organisaties uit 27 Europese landen begin dit jaar bezwaar tegen gemaakt tegen de octrooiaanvraag van Syngenta en om intrekking gevraagd.

Machtspositie

Met octrooien op klassiek veredelde planten versterken bedrijven hun machtspositie in de wereldwijde zaadhandel, stellen zij.

Daardoor hebben andere veredelaars geen vrije toegang meer tot het basismateriaal van de plantenveredeling: plantenrassen en wilde planten.

Uitspraak

'De uitspraak in de broccoli-tomatenzaak kan een belangrijke stap zijn in de het stopzetten van octrooien op klassiek veredelde planten’, geeft Maaike Raaijmakers aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer