Uiennotering gemiddeld lager

Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord noteerde dit seizoen voor zaaiuien droog uit de schuur van oogst 2014 gemiddeld 10,50 euro per 100 kilo. Dat is gemiddeld zo’n 7 euro lager dan vorig jaar.

Haijo DoddeVoor de 30 procent grove uien komt de gemiddelde notering van LNCN net boven 10 euro per 100 kilo. Het gemiddelde voor de 60 procent grove uien is exact 11 euro.
Voor de 60 procent grove uien berekende Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) vorig jaar de gemiddelde notering nog op bijna 18 euro per 100 kilo. Die notering van de grofste uien na oogst 2012 was 11,93 euro.
De laatste zaaiuien voor dit seizoen noteerde LNCN vorige week op 16 tot 20 euro voor 30 procent grove uien en 17 tot 24 euro per 100 kilo voor de grofste maatsortering.
Volgens Maas van de Heuvel van LNCN was de stemming op de uienmarkt de laatste week rustig. ‘De noteringen zijn op basis van niet al te veel transacties. Opmerkelijk is dat de duurste partij van 24 euro door alle noteerders werd ingebracht.’ De grote bandbreedte van de laatste noteringen is een gevolg van de kwaliteitsverschillen na lange bewaring.
Het afzetseizoen 2014-2015 voor zaaiuien kenmerkt zich door de start van het seizoen met een laag prijsniveau. Het aanbod was vanaf het begin hoog. Dit kwam onder meer door de uitbreiding van het areaal plantuien en de goede opbrengsten. Verder drukte de Russische boycot van groenten en fruit vanuit de Europese Unie in het najaar behoorlijk op de uienmarkt.
LNCN noteerde de eerste zaaiuien afland in week 34 op 4,50 euro. De aflandnotering steeg geleidelijk tot week 40 naar 6,50 tot 7 euro per 100 kilo. Op dat niveau startten ook de noteringen voor droog uit de schuur.
Ondanks het gemis van Rusland als exportbestemming is het hele jaar de handel in uien goed blijven doorlopen. De uienexporteurs leverden een goede prestatie door veel nieuwe markten aan te boren. Belangrijk voordeel daarbij was de relatief lage prijs en de uitstekende kwaliteit van de Nederlandse uien.
Een land als Brazilië is afgelopen seizoen uitgegroeid tot tweede exportland na Senegal. Tot en met week 22 kocht het Zuid-Amerikaanse land bijna 98.000 ton uien vanuit Nederland. Ook bijvoorbeeld een land als Maleisië importeerde tot begin juni maar liefst 31.000 ton Nederlandse uien.
De belangstelling voor grove uien vanuit onder meer Brazilië zorgde er vanaf februari voor dat het verschil in prijsvorming tussen 30 procent en 60 procent grof geleidelijk opliep. LNCN noteerde uiteindelijk de grovere maatsortering gemiddeld 1 euro per 100 kilo hoger.
Het hele jaar door was er discussie tussen handelaren en aanbieders van uien over de volumes aan uien in de bewaring. In februari beweerde VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) dat de uienvoorraad het laagste was van de afgelopen vijf jaar. De uienhandel sprak dit met klem tegen.
Verwarrend was ook dat het CBS eerst uitging van een totale oogst voor zaaiuien van 1,3 miljoen ton in Nederland. In januari werd de gemiddelde productie per hectare naar beneden bijgesteld van 58,3 ton tot 54 ton. De totale oogst kwam daarmee op iets meer dan 1,2 miljoen ton. Dat maakte de berichten over beperkte voorraden een stuk aannemelijker.
Het effect daarvan was vanaf half april goed waarneembaar op de markt. De noteringen van LNCN stegen in korte tijd van 8 euro tot meer dan 20 euro per 100 kilo.

Spekkopers

Tot en met week 22 staat de teller van de uienexport op 953.000 ton. Uitgaande van nog minimaal vijf of zes weken handel zal de totale export dit jaar uitkomen boven de 1 miljoen ton. Volgens handelaren was dat volume nodig om het afzetseizoen te doen slagen.
Eindconclusie is wel dat vooral de uientelers die hun vrije product laat hebben verkocht dit seizoen de spekkopers zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer