Meer betrokkenheid nodig Westland-Oostland

Een sterke betrokkenheid van ondernemers, overheden en kennisinstellingen is nodig bij de discussie over de toekomst van de tuinbouwsector in Greenport Westland-Oostland.

Meer+betrokkenheid+nodig+Westland%2DOostland
© Nieuwe Oogst

Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst bij Looije Tomaten gericht op het versterken van de internationale concurrentiepositie van Greenport Westland-Oostland.

Tijdens de discussie ging het over het versterken van de relatie handel, logistiek en de teelt.

Handel en logistiek

Radijsteler Piet Zwinkels van Zwinbrothers stelt: 'Telers kunnen niet meer zonder de handel en logistiek met het buitenland. De teler moet zo betrokken worden dat iedereen er voordelen aan heeft'.

Herwi Rijsdijk, beheerder van bedrijventerrein ABC Westland: 'We importeren steeds meer producten via de Rotterdamse haven. Als we onze Hollandse producten kunnen verrijken met de importproducten en deze samen kunnen doorvoeren naar de afzetgebieden in Europa levert dat een belangrijke meerwaarde op'.

Verdienmodellen

De Nieuwe verdiencapaciteiten in de keten van de tuinbouw werden gezamenlijk bediscussieerd. Denk aan de draaischijffunctie, internationalisering, voeding, gezondheid, welbevinden en stad en tuinbouw.

Vervolgens is de vraag wat er voor nodig is om deze verdienmogelijkheden te versterken. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimte, energievoorziening, watervoorziening, CO2 voorziening en infrastructuur, maar ook kennis en innovatie.

Investeringsagenda

De inzet moet een gezamenlijke investeringsagenda opleveren voor het gebied. Dat is nodig omdat de economische verdiencapaciteiten van de tuinbouwsector sterk te veranderen.

De komende periode worden Individuele ondernemers geïnterviewd en in werksessies wordt dieper ingegaan op thema's.

Uitvoeringsagenda

Dat moet leiden tot een gedragen uitvoeringsagenda vanuit alle betrokken partijen van de Greenport Westland-Oostland. Het handelingsperspectief, met daarin de verdiencapaciteiten en bijbehorende randvoorwaarden, moet in september 2015 klaar zijn.

Vanaf oktober 2015 wordt gerichter gekeken naar alleen het Westland. De investeringsagenda moet het jaar daarop gereed zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer