Dierenbescherming%3A+transportverbod+bij+hitte
Nieuws
© ps/me nieuwe oogst

Dierenbescherming: transportverbod bij hitte

De Dierenbescherming wil dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken het vervoer van vee tijdens de voorspelde hittegolf de komende dagen verbiedt. Ook wedstrijden met dieren en tentoonstellingen moeten worden verboden.

'Varkens raken bij 25 graden Celsius al in hittestress, ik voorspel niet veel goeds als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alleen steekproefsgewijs controleert', stelt directeur Frank Dales. Ook wedstrijden met dieren en tentoonstellingen moeten volgens de Dierenbescherming kritisch worden bekeken.'

Ook als de temperaturen in ons land niet tot tropische waarden stijgen, dienen veetransporteurs na te gaan of zij door een gebied zullen rijden waar het 30 graden of warmer is, en in dat geval afzien van transport. 's Nachts door hete gebieden rijden kan een optie zijn, mits de temperatuur dan voldoende zakt.

Controles

Aan de NVWA de taak om bij het al dan niet afgeven van een Gezondheidscertificaat voor lange afstandsveetransport hierop te toetsen en geen certificaat uit te reiken als de chauffeur van plan is om door een hittegolfgebied te rijden. Ook na een langdurig veetransport behoort de NVWA te checken of er al dan niet tijdens extreme hitte is gereden en hier zo nodig achteraf een boete voor opleggen.

Tropenrooster

Eerder gaf Vee & Logistiek Nederland al aan dat ze eveneens de hitte willen mijden middels een tropenrooster. Wel moet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit in de ochtenduren koppels controleren, bijvoorbeeld bij export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer