Dierenbescherming%3A+extra+regels+paarden
Nieuws
© Pieter STokkermans

Dierenbescherming: extra regels paarden

De Dierenbescherming pleit al langer voor extra gezondheids- en welzijnsregels voor paarden, ezels en muildieren in Nederland. Nu steunt de organisatie ook een onderzoeksrapport, dat er op Europees niveau specifieke regelgeving moet komen om deze dieren te beschermen.

Eurogroup for Animals en World Horse Welfare presenteerden gisteren een onderzoeksrapport over de gezondheid en het welzijn van paarden, ezels en muildieren in Europa. Een van de conclusies van het rapport is dat er specifieke wet- en regelgeving moet komen om deze dieren te beschermen.

De Dierenbescherming werkte mee aan dit onderzoek en steunt ook die conclusies. De organisatie pleit al jaren voor dergelijke wetgeving in Nederland. Als sinds 2007 wordt er in Nederland gewerkt aan verbetering van het welzijn van paarden, ezels en muildieren.

Deze eenhoevigen vormen een diergroep die vaak net buiten de bestaande wetten en regels valt voor vee en huisdieren. De overheid zet hierbij in op zelfregulering door de sector, maar volgens de Dierenbescherming zit hier veel te weinig beweging in.

Dikke paarden

Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van de Wageningen UR onder 150 maneges dat bijna 20 procent van de paarden te dik was en 6,4 procent te mager. Van de paarden had 14,5 procent problemen met bewegen en was bijna 5 procent mank.

In januari van dit jaar riep de dierenwelzijnsorganisatie de overheid op om een aantal zaken vast te leggen in bestaande wet- en regelgeving. In het rapport van Eurogroup for Animals en World Horse Welfare wordt dezelfde conclusie getrokken en ervoor gepleit om het op Europees niveau te regelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer