'Schadevergoeding ganzenoverlast boeren'

Er moet een redelijke schadevergoeding zijn voor boeren die ondanks genomen maatregelen aantoonbaar schade lijden, vindt de Dierenbescherming.

%27Schadevergoeding+ganzenoverlast+boeren%27
© Dierenbescherming

Ruim een jaar na het mislukken van het landelijk Ganzenakkoord blijkt dat de gans volgens de Dierenbescherming bij de provincies niet veel beter af is. De organisatie wil echter een Nederland creëren waar ruimte is voor mens en gans.

'Dat kan door het aanwijzen en inrichten van rustgebieden waar ganzen ongestoord kunnen verblijven.'

Olifan

Verder is het nodig het landschap anders in te richten om het zo minder aantrekkelijk te maken voor ganzen. Voorbeelden zijn verbouwen van olifantsgras, direct omploegen van akkers na de oogst en aanbrengen van barrières tussen water en land.

Voorwaarde is dan wel dat boeren meewerken aan gestructureerd en gecoördineerd verjagen op plaatsen waar ganzen niet welkom zijn om schade aan kwetsbare gewassen te voorkomen. Denk hierbij aan verjagen met lasers, ganzendraad of getrainde honden.

Overlast en schade

Door deze stappen gecoördineerd toe te passen, kan er op termijn een einde komen aan de overlast en schade, stelt de Dierenbescherming. 'Zonder dat hiervoor duizenden ganzenfamilies hoeven te worden verwoest.'

Het lot van de ganzen ligt voor het grootste deel in de handen van de provincies, geeft de organisatie aan. 'Die bepalen het beleid en verlenen ontheffingen om ganzen te doden.'

Verkiezingsprogramma

De Dierenbescherming onderzoekt welke partijen dierenwelzijn in het algemeen en ganzen in het bijzonder onderdeel laten uitmaken van hun provinciale verkiezingsprogramma. De uitkomsten daarvan worden online gezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer