CVB+herziet+energiewaardering+varkens
Nieuws
© Twan Wiermans

CVB herziet energiewaardering varkens

Het varken van nu heeft een hogere voeropname dan het varken in vroeger. Daarom introduceert het CVB binnenkort een herzien netto energiewaarderingssysteem voor varkens (NEv).

Het lichaam van het moderne varken heeft een relatief hoge voeropname en een hoge eiwit/vet verhouding. Dit gaat samen met een hogere energie onderhoudsbehoefte, een efficiëntere omzetting van metaboliseerbare energie in groei.

Dat vraagt op een hogere netto energiewaarden voor verteerbare nutriënten. Daarom wordt het NEv-systeem herzien.

Verteringsproeven

Het herziene NEv-systeem is gebaseerd op een grote dataset van verteringsproeven met groeiende varkens in klimaat-respiratiecellen. Daarnaast werd informatie gebruikt uit recente fecale verteringsproeven met grondstoffen in de varkensvoeding.

De wijzigingen bestaan uit gewijzigde netto energiewaarden voor fecaal verteerbare nutriënten (zoals eiwit, vet, NSP, zetmeel en suiker) maar ook zijn de formules om fecale verteerbaarheden van grondstoffen te schatten gewijzigd.

Definitieve herziening

Voorgenomen wijzigingen in CVB voederwaardering en behoeftenormering kunnen op de website van CVB Diervoeding worden ingezien. Belangstellenden kunnen hierop reageren.

Na inhoudelijke evaluatie van de reacties en eventuele bijstellingen komen de definitieve CVB waarden beschikbaar op de CVB-website.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer