Proef+rond+ideale+maailengte+gras%2Dklaver
Nieuws
© Aeres Dronten

Proef rond ideale maailengte gras-klaver

Moet grasklaver juist kort of iets langer lang worden gemaaid voor de hoogste opbrengst? Een proef bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten moet dit in beeld brengen.

‘Hoe hou ik de klaver in mijn grasperceel. Dat is voor veel boeren een lastig item. Zo ook op de Flevolandse klei’, stelt Herman Krebbers van DLV Plant.

Zo verdwijnt de klaver nadat er onder natte omstandigheden bij het maaien rijschade ontstaat. ‘Zeker wanneer in het zelfde spoor de bemester rijdt’, schetst Krebbers.

Daarnaast komt de klaver slecht terug, nadat het te diep is gemaaid. ‘Met deze proef willen we bij verschillende soorten gras en klaver kijken wat het effect van kort maaien is.’

Dinsdag werd voor de eerste keer gemaaid, op 4 en 7,5 centimeter. ‘De korte stoppel geeft nu 15 procent meer grasopbrengst, maar het is de vraag hoe dit de komende tijd verloopt’, aldus Krebbers.

Ruwvoerdagen

Over enkele weken wordt opnieuw gemaaid. De resultaten worden gepresenteerd tijdens de Ruwvoerdagen, op 17 en 18 juni bij het Aeres praktijkcentrum in Dronten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer