UV-licht verlaagt ziektedruk in bollenteelt

Voor de bestrijding van virussen, bacteriën en schimmels in tulpen, hyacinten en lelies biedt de UV-techniek van bedrijf CleanLight deeloplossingen.

UV%2Dlicht+verlaagt+ziektedruk+in+bollenteelt
© Nieuwe Oogst

Dat vertelde Arne Aiking van CleanLight gisteren tijdens een bijeenkomst voor bollentelers in Julianadorp.

CleanLight ontwikkelt in een samenwerking met Agrifirm Plant methoden om spoel- en kookwater te ontsmetten en eventueel om bollen rechtstreeks te behandelen met UV-licht.

PlAMV-virus

Eerder al werd bekend dat UV-licht ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus PlAMV in lelies beperkt blijft. CleanLight heeft daarvoor een 'bollenontsmetter' ontwikkeld die leliekwekers kunnen integreren in hun verwerkingslijn.

In deze ontsmetter worden de leliebollen korte tijd van alle kanten blootgesteld aan een serie UV-lampen. 'Met de behandeling is het virus aan de oppervlakte van de bol te bestrijden', weet Aiking.

Water ontsmetten

Naast lelies kan UV-licht in tulpen en hyacinten onder meer worden gebruikt voor de bestrijding van het TVX-virus, botrytis of erwinia. Dat gebeurt voornamelijk door het ontsmetten van het water dat wordt gebruikt voor spoelen van de bollen of het koken in een dompelbad.

Algemeen geldt volgens Aiking dat UV-licht het beste werkt op virussen en bacteriën. Voor schimmels blijft de dodende werking beperkt tot actief mycelium op rustsporen is de werking nihil.

Deeloplossing

'Daarom praten wij ook altijd van een deeloplossing', zegt Aiking. De prijs van een bollenontsmetter van CleanLight is ongeveer 24.000 euro, de aanschafprijs voor waterontsmetters varieert afhankelijk van de installatie van 1.000 tot bijna 13.000 euro.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer