Ambassadeur+VS+de+boer+op+met+LTO
Nieuws
© Jos van Leeuwen

Ambassadeur VS de boer op met LTO

Timothy Broas, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, heeft dinsdag kennis gemaakt met de agrarische sector. Op uitnodiging van LTO Nederland bezocht hij een melkveebedrijf en een orchideeënkwekerij.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat nam de ambassadeur mee naar kaasboerderij Captein in Zoeterwoude en naar orchideeënkwekerij SOnatural in Moerkapelle.

Kwaliteit

Het familiebedrijf Captein maakt al generaties lang boerenkaas. Tijdens dit bezoek lag het accent op de kwaliteit van de melk en de kaas en op de milieumaatregelen die op de boerderij zijn doorgevoerd.

Gastheren in Moerkapelle waren de vijf broers Smaal van SOnatural, een kwekerij voor potorchideeën. Dit bedrijf is sinds 2004 uitgegroeid tot ’s werelds grootste orchideeënbedrijf (13 miljoen stuks per jaar) met zeven locaties in Nederland met in totaal 255 medewerkers.

Nieuwe variëteiten

Uit de bedrijfspresentatie kwam naar voren, dat de ondernemers scherp oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen en tot in Azië op zoek gaan naar . Bij de afzet richten ze zich vooral op lange termijn relaties.

Maat maakte van de gelegenheid gebruik om de ambassadeur te wijzen op het grote belang voor Nederlandse boeren en tuinders van een vrijhandelsakkoord (TTIP) tussen de EU en de VS. Wat hem betreft leiden de onderhandelingen tot betere spelregels voor het handelsverkeer en dienen de voor- en nadelen van een mogelijke overeenkomst helder in beeld te komen.

Standaarden

De standaarden waaronder Nederlandse boeren en tuinders produceren, liggen volgens Maat internationaal gezien buitengewoon hoog. Een van de doelen van TTIP moet volgens hem dan ook zijn om standaarden te zetten, ook op het gebied van voedselveiligheid, die in breder verband internationaal navolging krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer