Maat+praat+met+viceminister+VS+over+TTIP
Nieuws
© Dirk Hol

Maat praat met viceminister VS over TTIP

Europa en de Verenigde Staten (VS) hebben er allebei belang bij dat de gesprekken over een handelsovereenkomst in een positieve sfeer verlopen. Daarover zijn de Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger Jiulieta Noyes en LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat het eens.

Maat had vanmorgen in Den Haag een onderhoud met Noyes. Zij is als viceminister van Buitenlandse Zaken op het State Department in Washington de belangrijkste politicus na minister John Kerry.

Noyes is speciaal belast met Europese Zaken. Deze week was ze in Den Haag. Ze benutte die gelegenheid om de stemming in ons land te peilen over TTIP, de mogelijke bilaterale handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de VS.

Kritische houding

De kritische houding die Europese burgers en belangenorganisaties geregeld innemen ten opzichte van TTIP geeft Noyes zorgen. Dat maakte ze duidelijk aan LTO-voorzitter Maat.

Die reageerde dat de Nederlandse agrarische sector, die sterk afhankelijk is van de export, de voordelen erkent van een handelsakkoord. 'Voorwaarde is wel dat het een 'fatsoenlijke' overeenkomst wordt.'

Vasthouden aan standaarden

'Een goede handelsovereenkomst kan internationale standaarden zetten voor duurzaam en veilig voedsel. Maar het mag geen uitruil worden die ten koste gaat van de afgesproken EU-standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn', benadrukt de LTO-voorzitter.

In het gesprek met Noyes liet hij weten dat het de stemming over TTIP ten goede komt als de Verenigde Staten zich op dat gebied soepeler opstellen. De viceminister gaf onder meer aan dat ook in Amerika steeds meer consumenten willen weten hoe iets wordt geproduceerd.

'Zo zijn er best raakvlakken', stelt Maat vast. 'Dat bracht ons tot de conclusie dat we ons gezamenlijk willen inzetten voor positief gestemde onderhandelingen.'

Werkbezoek

Viceminister Noyes accepteerde de uitnodiging voor een werkbezoek aan de Nederlandse land- en tuinbouw. Bij een volgend bezoek aan Europa zal LTO haar samen met de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag tonen hoe boeren en tuinders hier werken.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer