Ploumen+ziet+%27chloorkip%27+nog+niet+komen
Nieuws
© Ministerie Buitenlandse Handel

Ploumen ziet 'chloorkip' nog niet komen

De Europese Unie (EU) gaat niet in de loop van dit jaar de grenzen openen voor 'chloorkippen' uit de Verenigde Staten. Dat verwacht minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel.

Ze meldt dat aan Kamerlid Marianne Thieme (PvdD). Die had vragen gesteld over berichten dat de EU mogelijk nog dit jaar het importverbod opheft voor kippen die geschoond zijn met het chemische peroxyazijnzuur.

Aanvraag ingediend

De bewindsvrouw geeft aan dat wel een formele aanvraag is ingediend door de Verenigde Staten. Die wordt conform de geldende EU-procedures beoordeeld en afgehandeld. De European Food Safety Authority (EFSA) zal een risicobeoordeling uitvoeren.

'Ook zal de Europese Commissie een formeel voorstel aan de lidstaten moeten voorleggen. Pas als een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten dat voorstel steunt, is de toelating een feit', stelt Ploumen.

Europese standaarden

De bewindsvrouw voegt er aan toe dat de Europese Commissie in de onderhandelingen met de VS over een handelsakkoord (TTIP) de Europese standaarden voor voedselveiligheid hoog zal houden. Dat is opgenomen in het door de lidstaten verleende onderhandelingsmandaat.

'Ik zie er samen met de staatssecretaris voor EZ en de minister van VWS op toe dat de Europese Commissie hieraan onverkort vasthoudt in de onderhandelingen', laat minister Ploumen weten.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer