%27EU%2Dvleessector+kan+niet+op+tegen+Amerika%27
© Farmreport

'EU-vleessector kan niet op tegen Amerika'

De Europese vleessector kan qua prijs nooit op tegen die van de Verenigde Staten. Dat zei Marc Van Heukelen, kabinetshoofd van de Europese Commissaris voor Handel, Karel de Gucht.

Van Heukelen besprak gisteren de vrijhandelsbesprekingen tussen de EU en de Verenigde Staten op een bijeenkomst van de Europese Beweging Nederland in Den Haag. Hij verwacht dat er eind 2015 een akkoord ligt. 'Dan kan de regering van Obama nog een succes claimen in het buitenlandbeleid.'

Klonen

Onderwerpen als het klonen van dieren en genetische modificatie blijven volgens Van Heukelen buiten het akkoord. Hij heeft minder bezwaren tegen het behandelen van voedingsmiddelen zoals pluimveevlees met een lichte chloorconcentratie.

De Europese Commissie ziet ook kansen voor export. Door het handelsakkoord zou de Amerikaanse markt weer open kunnen gaan voor Europees rund- en kalfsvlees. Ook bij de export van gepasteuriseerde melk zijn er problemen want de Amerikanen erkennen de EU-methode voor pasteuriseren niet. Dat belemmert de export van zuivel naar de VS.

Amerikaanse lobby

Van Heukelen zegt niet bang te zijn dat Amerikaanse lobbyisten straks de EU-wetgeving schrijven. We blijven zelf onze wetgeving maken.'

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer