LTO: evenwichtig handelsakkoord VS

Een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten (VS) mag alleen worden gesloten op basis van een gebalanceerd akkoord dat Europese standaarden borgt. Dat is het standpunt van LTO Nederland over een mogelijke Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP).

LTO%3A+evenwichtig+handelsakkoord+VS
© Arjen Vos

LTO-bestuurder Kees Romijn heeft die boodschap meegegeven aan Jacek Krawczyk, voorzitter van de werkgeversgroep in het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC). Ze spraken elkaar tijdens een tussenstop van Krawczyk op Schiphol.

Een handelsovereenkomst tussen Europa en de VS biedt veel mogelijkheden voor de Nederlandse land- en tuinbouw die sterk van export afhankelijk is. Maar aan de standaarden op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit mag volgens Romijn niet worden toegegeven.

Negatieve sentimenten

Krawczyk liet weten dat hij hecht aan een positieve benadering van TTIP. Hij stelt echter vast dat in de publieke discussie non-gouvernementele organisatie nu de boventoon voeren en daar komen veel negatieve sentimenten bij vrij.

Afgesproken is om in Brussel gezamenlijk de schouders onder de positieve boodschap te zetten, zo mogelijk samen met de Europese land- en tuinbouwkoepel COPA.

Landbouwbeleid

Romijn en Krawczyk hebben verder afgesproken dat LTO en de werkgeversdelegatie in het EESC gaan nadenken over een initiatief-voorstel over toekomstig landbouwbeleid.

Dat kan worden gevraagd door het Nederlands kabinet in verband met het voorzitterschap van de Europese Unie in 2016.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer