‘Boeren zijn oren en ogen in het veld’

Maar als de huurder die schuur gebruikt voor de teelt van wiet, heeft hij een opbrengst van zo’n 720.000 euro, elke tien weken. Daarmee vergeleken is de huurprijs van 30.000 euro slechts een schijntje.
En wat gebeurt er als de politie het ontdekt? Opsporingsspecialist John Kiers geeft een voorbeeld van hoe het gesprek dan zou kunnen verlopen:
Politie: ‘Van wie is die wiet?’
Boer: ‘Van John.’
Politie: ‘Welke John?’
Boer: ‘Dat weet ik niet.’
Politie: ‘Laat het contract eens zien.’
Boer: ‘Dat heb ik niet.’
Politie: ‘Hoe is betaald?’
Boer: ‘Contant.’
In zo’n geval zou de verhuurder wel eens aansprakelijk gesteld kunnen worden voor 720.000 euro. ‘Er moet een lampje gaan branden als u zo’n verhuurbedrag ziet’, zegt Kiers.
Noord-Brabant heeft al jaren te kampen met de productie van hennep en synthetische drugs. De productie van synthetische drugs komt in Zeeland tot nog toe veel minder voor. Hennepteelt vindt echter wel volop plaats in deze provincie.
Criminelen zoeken vaak leegstaande schuren of loodsen, die voorzien zijn van water en stroom. Het is voor hen een voordeel als die ook nog wat afgelegen liggen en als er in de buurt ruimte is om afval te lozen, zoals in bosschages of in een mest- of gierput.
‘Als ik wiet zou willen kweken, dan zou ik naar Zeeland gaan’, zegt Kiers. ‘Daar zijn meer afgelegen schuren. Die zijn interessant. Criminelen zitten niet te wachten op buren die af en toe langskomen. Dat heb je minder op afgelegen boerderijen.’

Verantwoordelijk

Wie is er verantwoordelijk als in uw gebouwen illegale activiteiten plaatsvinden of als afval van synthetische drugs op uw land of in uw sloot wordt gevonden? Als zulk afval wordt gevonden en er is geen milieuschade, dan is het alleen een kwestie van oppakken en wegbrengen. Is er sprake van verontreiniging van bodem of water, dan lopen de opruimkosten al snel op tot 20.000 euro.
‘Moet ik het eerst melden en krijg ik daarna zelf de rekening?’, vroeg een boer op een van de ZLTO-bijeenkomsten over dit onderwerp, dit voorjaar. Dat is vaak wel het geval.
Maar een rechter heeft onlangs ook uitgesproken dat een landeigenaar in een bepaalde zaak daar niet voor verantwoordelijk is. Hij kon aannemelijk maken dat hij geen enkele invloed heeft gehad op de illegale activiteiten. Het is dus afhankelijk van de situatie wie uiteindelijk voor de kosten opdraait.

Afval

‘Maar stel dat u met zulk afval blijft zitten, nadat u uw ruimte aan een crimineel heeft verhuurd. Dan zijn de kosten van opruimen voor uzelf’, legt opsporingsspecialist Richard Martens uit.
Volgens Ary Goud van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland komen inspecteurs van de RUD ook in Zeeland steeds vaker gedumpt hennepafval tegen, vooral in natuurgebieden maar ook daarbuiten.
De onderwereld haalt alles wat ze nodig heeft uit de legale bovenwereld, geeft Martens aan, of het nu gaat om schuren, gasflessen of synthetische grondstoffen. Mierenzuur dat imkers gebruiken, is bijvoorbeeld een grondstof voor synthetische drugs.
Agrarische bedrijven zijn gevoelig voor deze en voor andere vormen van diefstal. Vooral kleine apparatuur die simpel is mee te nemen, is aantrekkelijk, zoals hogedrukreinigers, en brandstof uit een onbeschermde opslag of bijvoorbeeld uit een trekker die achter in het veld voor een beregeningspomp staat.
Johan Kasse van de politie Zeeland-West-Brabant benadrukt om bij verdachte situaties altijd de politie in te schakelen. ‘Boeren en tuinders zijn onze ogen en oren in het veld. Hoort of ziet u iets dat u niet thuis kunt brengen, bel dan de politie. Beter zes keer te veel gebeld dan één keer te weinig. U hoeft niet achter iedereen een crimineel te zoeken, maar een beetje gezond wantrouwen is heel nuttig.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer