Net+sluit+rond+neonicotino%C3%AFden
Nieuws
© Willem Dijkema

Net sluit rond neonicotinoïden

Vanwege het deze week verschenen rapport van de Europese Academies van Wetenschappen ligt het gebruik van neonicotinoïden opnieuw onder vuur.

In het rapport staat dat neonicotinoïden ook in zeer lage concentraties schadelijk blijken voor nuttige insecten, die juist vaak de basis zijn voor de geïntegreerde plaagbestrijding.

Schadelijk effect

De onduidelijkheid over het schadelijke effect van neonicotinoïden blijft onderwerp van discussie. Wel lijkt het erop dat het net zich geleidelijk rond deze groep van middelen aan het sluiten is.

Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu grijpen het recente rapport aan om opnieuw een verbod te bepleiten. Ze dreigen zelfs het Ctgb voor de rechter te slepen vanwege steeds maar weer uitstel van behandeling van bezwaren tegen neonicotinoïden.

LTO onderschrijft het belang van de nieuwe studie van de Europese Academies van Wetenschappen. Inhoudelijk komt de belangenorganisatie binnenkort met een reactie.

Kamerdebat

De Tweede Kamer heeft al aangegeven op korte termijn in debat te willen met staatssecretaris Dijksma over de nieuwe bevindingen met betrekking tot de neonicotinoïden. Waarschijnlijk wordt het onderwerp toegevoegd aan het debat over glyfosaat dat voor de komende week op de agenda staat.

· Lees morgen meer hierover in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer