Melkprijs+stijgt+minder+hard+dan+verwacht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkprijs stijgt minder hard dan verwacht

De Nederlandse melkproductie stijgt de komende 10 jaar met circa 17 procent en van de EU met 8 procent. Dit betekent dat de prijzen minder hard stijgen dan eerst werd aangenomen.

Dat verwacht het LEI Wageningen UR. Het onderzoeksinstituut publiceerde vrijdag haar studie 'What will happen after the EU milk quota system expires in 2015? An assessment of the Dutch dairy sector’.

Daarnaast staan een aantal melkveebedrijven voor de uitdaging hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu (mest).

Factoren

De geprognosticeerde toename hangt af van de verwachte marktomstandigheden, in het bijzonder de melkprijsontwikkeling. Dat geldt ook voor andere factoren die bepalend zijn voor de structuur van de Nederlandse zuivel en een toenemende vraag in Azië.

Sinds 2006 zijn de prijzen voor melkproducten op een hoger niveau. Het LEI verwacht dat dit zo blijft in de toekomst. Al zullen door een hogere Europese productie dan eerder geschat door de OECD-FAO de prijzen minder hard stijgen dan eerst werd aangenomen, aldus het LEI.

Melkproductie

Ook neemt de melkproductie in de omringende EU-lidstaten toe. Met name in Noord-Europa groeit de melkproductie, met uitzondering van Scandinavië. De toename van de melkproductie in Polen, Duitsland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Ierland en België en Frankrijk wordt geschat op circa 12 miljoen ton.

Er zijn ook lidstaten waarin de melkproductie onder druk komt te staan, maar per saldo zal de melkproductie in de komende tien jaar in de EU met circa 8 procent toenemen.

De EU zal in de toekomst als gevolg van de productiestijging aanzienlijk meer zuivelproducten exporteren. Dit betekent dat ook de Nederlandse melkveesector afhankelijker wordt van de sterk fluctuerende prijzen op de wereldmarkt, aldus het LEI.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer