140 miljoen euro superheffing
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij verwacht dat Nederlandse melkveehouders 135 miljoen euro gaan ophoesten voor het laatste quotumjaar. Agra Facts gaat uit van 140 miljoen euro.
René LuijmesBeide bedragen zijn gebaseerd op schattingen. Exacte cijfers zijn nog niet bekend. Volgens woordvoerster Moniek Pronk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn die volgende week te verwachten. Het totale bedrag is nog wel exclusief de zelfzuivelaars.
Ook woordvoerder Jan-Willem ter Avest van Royal FrieslandCampina kan nog niet aangeven hoe hoog de superheffing voor de leden van de zuivelcoöperatie zal uitpakken.
Romijn denkt aan een boetebedrag van rond de 135 miljoen euro. ‘Als de melkveehouders iets harder aan de rem hebben getrokken, zal het iets lager zijn.’ De overschrijding van 4 procent van het melkquotum is volgens de vakgroepvoorzitter niet in een maand weg te poetsen.
Doorschuiven
Verder ‘speelden’ melkveehouders in het verleden met hun leverantie van melk binnen quotumjaren. Zo werd wel eens naar het volgende quotumjaar doorgeschoven. Maar dat geldt niet meer.
Uit de cijfers die tot nu toe bekend zijn, blijkt dat de melkveehouders tot met februari van dit jaar voor superheffingsjaar 2014-2015 afgerond 11,4 miljard kilo hebben geleverd.
Daarmee lag de hoeveelheid over april 2014 tot en met februari 2015 iets hoger dan de geleverde melk over dezelfde periode van het quotumjaar 2013-2014.
Vorig jaar molken de Nederlandse melkveehouders ruim 486 miljoen kilo meer dan volgens het quotum was toegestaan. Vermenigvuldigd met de heffing van 27,83 cent per kilo van te veel geproduceerde melk komt dit neer op een boete van ruim 135 miljoen euro.
Vergeleken met de jaren daarvoor was de heffing nog nooit zo hoog. Ook in het midden jaren van de jaren tachtig van de vorige eeuw betaalden de melkveehouders flink.
Elders in Europa betreft het eveneens schattingen. Zo blijkt uit cijfers van Agra Facts dat Duitse melkveehouders 300 miljoen euro aan superheffing moeten ophoesten en Polen 160 miljoen euro, ook weer een record.
Naar schatting gaat het bij de eerste zes landen die het meest moeten betalen om bijna 750 miljoen euro in totaal. Ierland komt uit op 75 miljoen euro, Oostenrijk op 44,5 miljoen euro en Denemarken sluit als zesde de rij met 27 miljoen euro aan superheffing.
Litouwen, Estland, Italië, België, Spanje en Cyprus completeren het dozijn quotumoverschrijders.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Iseki LANDHOPE 135
Gebruikt, € 3.750
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Maandag20° / 12°50 %
-
Dinsdag20° / 11°5 %
-
Woensdag24° / 11°10 %